Турция е четвъртият по големина вносител на втечнен природен газ в Европа

NetNews

Турция е била сред най-големите купувачи на втечнен природен газ (LNG) в Европа през миналата година на фона на увеличение на световния внос с 4,5 процента на годишна база, според базираната в Париж Международна група на вносителите на втечнен природен газ (GIIGNL), съобщава в. „Дейли сабах“.

Увеличението е подкрепено от рязкото нарастване на промишленото търсене след КОВИД-19, особено в Китай, се посочва в годишния доклад на GIIGNL, предаде БТА.

Обемът на световния внос на втечнен природен газ е достигнал 372,3 млн. тона, което представлява увеличение с 16,2 млн. тона спрямо 2020 г., отбеляза групата.

Вносът в Европа е спаднал с 8 процента на годишна база до 75 млн. тона. Испания е най-големият вносител на втечнен природен газ на континента с 13,8 млн. тона, следвана от Франция с 12,3 млн. тона.

В доклада се посочва, че след тях се нареждат съответно Обединеното кралство, Турция и Италия.

Турция е внесла 4,3 млн. тона втечнен природен газ от Алжир и 1 млн. тона от Нигерия. Норвегия, Египет и САЩ също са допринесли за вноса в страната.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Повече от 18 000 учители ще получат средства за транспортни разходи

Над 18 хиляди учители ще получат средства за транспортни разходи до работното си място, а още 60 педагогически специалисти ще бъдат компенсирани за разходите си за наем на жилище, съобщават от МОН, предаде БНР. Това ще стане с отпуснатите над 13 милиона и 800 хиляди лева за възстановяване на направени […]