Турция: Засилени проверки на документите за самоличност

NetNews

Тези дни правят впечатление засилените проверки на документите за самоличност на гражданите на обществени места в Истанбул от страна на турските сили по сигурността.

Екипи от по двама или трима полицаи, разположени на възлови места в Истанбул, по спирките на метрото, пред моловете спират за проверка на документите различни граждани.

Онези, които са с нередовен документ за самоличност са задържани от полицията.

Засилените проверки са на фона на изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, от преди два дни, в което заяви, че се работи по проект за връщането на около 1 млн. сирийски мигранти в Сирия.

Засилен е контролът и на ГКПП-тата на турско-сирийската граница, по данни на турските гранични власти.

Днес е последният ден на Рамазан Байрам. По традиция на байрама се отваря границата и сирийците, които живеят в Турция, посещават близките си в родината и се връщат обратно след празника.

Но лидерът на турските националисти Девлет Бахчели, който е съюзник на Ердоган в Републиканския алианс, призова “сирийските мигранти, които са отишли за Рамазан Байрам в Сирия, да не се връщат обратно в Турция”.

Около 3.7 млн. сирийци са основната маса мигранти в Турция. Те са със статут на временна закрила от турската държава.

Другата голяма група от около 2.5 млн. души съставляват основно мигрантите от Афганистан, Мароко, Алжир и др.

По данни на Истанбулската голяма община в границите на мегаполиса пребивават 1 182 157 чужденци. От тях 644 726 са с разрешителни за пребиваване, 535 025 сирийци със статут на временна закрила и 2406 са със статут на мигранти от различни страни .

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

„Възраждане“: Или ние ще унищожим това правителство, или то нас

НС даде мандат на правителството за оказване на военно-техническа помощ на Украйна. След гласуването „Възраждане“ дадоха изявление пред медиите, съобщават от БНТ. „Току що видяхте статуквото в България. Една българска организация – „Възраждане“ и 6 американски, турски и каквото се сетите, но не и български. Това делегитимира НС. Тези хора, […]