Турция „не иска“ територии на свои съседи. Но военна операция ще има.

NetNews

Новата турска трансгранична операция в Северна Сирия ще започне в нужното време и на нужното място, заяви днес пред журналисти турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от турските медии.

В нужното време и на нужното място ще бъде направено това, което е необходимо, каза Акар, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк. В отговор на въпрос на журналист дали операцията ще бъде извършена само в районите Тал Рифат и Манбидж министърът на отбраната посочи, че ако е необходимо обхватът на операцията може да бъде разширен и в други региони.

Акар изтъкна, че Турция няма планове за превземане на чужди територии. Винаги казваме, че се отнасяме с уважение към териториалната цялост и суверенитета на своите съседи, включително Ирак и Сирия, каза министърът на отбраната на Турция, предаде БТА.

В края на миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция ще започне скоро нова военна операция в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи, които по думите му произтичат от южната граница на страната. Той добави, че целта е да бъдат възобновени усилията за изграждане на 30-километрова зона за сигурност по границата между Турция и Сирия. От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН). Според Анкара бойците от СЗН са свързани с групировката ПКК (Кюрдска работническа партия).

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Включват компенсациите за бензина в Закона за енергетиката

Компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока ще бъдат включени в промени в Закона за енергетиката, съобщи ресорният зам.-министър Пламен Данаилов. По думите му те ще бъдат обсъдени на първо четене в комисията по енергетика в парламента. Оптимално е да бъдат приети до 25 юни, каза Данаилов. Той излезе […]