Турция: Очакваме конкретни стъпки от Швеция и Финландия

NetNews

Турция очаква от Финландия и Швеция конкретни стъпки по тристранния меморандум, подписан в Мадрид, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу след срещата с външните министри на страните от Г-20 на индонезийски остров Бали, предадоха турските медии.

В рамките на срещата на върха на НАТО бе подписан тристранен меморандум, за което ги поздравихме. Ние обаче казахме, че сега тези страни трябва да предприемат конкретни стъпки и изтъкнахме, че очакваме от тях конкретни действия, подчерта Чавушоглу, предаде БТА.

На 28 юни Турция даде зелена светлина на процеса по присъединяване на двете скандинавски страни към НАТО след среща на президента Реджеп Тайип Ердоган с лидерите им в Мадрид. Ердоган настоя Швеция и Финландия да спазят всичките обещания, които са дали (включително за промяна на законодателството, свързано с тероризма, и предаването на 73-ма терористи).

Чавушоглу днес каза още, че заедно с руския външен министър Сергей Лавров са обсъдили механизмите за износ на зърно от украинските пристанища.

Проведохме преговори със Сергей Лавров, като обсъдихме стъпките, които може да бъдат предприети в рамките на предлагания от ООН механизъм. Поддържаме постоянен контакт с генералния секретар на ООН по този въпрос, а вчера проведох и телефонен разговор с украинския външен министър, посочи Чавушоглу.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Почина писателят Христо Ганов

Съюзът на българските писатели с тъга съобщава, че вчера – 7 юли 2022 г. – след дълго боледуване е починал писателят Христо Ганов. Той твори в областта на поезията, превода, мемоаристиката, сценаристиката. В различни периоди от живота си е административен секретар на писателската организация и се ползва с уважението на […]