Турция поиска помирение с Армения, Ереван отказа

NetNews

Турция е предложила Армения да бъде домакин на първия кръг на преговорите за нормализация на отношенията между двете страни, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

„Ние направихме предложение на Армения, като заявихме, че може да направим първата среща в Ереван, но Армения не е готова за това все още поради вътрешен натиск“, посочи Чавушоглу на съвместна пресконференция на министрите на външните и вътрешните работи на Турция и Австрия в Анкара.

Чавушглу заяви, че арменската диаспора е разделена по отношение на процеса на нормализация на турско-арманеските отношения и добави, че е имало протести на екстремистки групи по арменските улици.

„Ние благодарим на Австрия (за домакинството на преговорите за нормализация), но защо да не бъде проведена следващата среща в Турция или Армения?“, попита министърът.

Той добави, че страната му провежда консултации с Азербайджан на всеки етап по отношение на процеса на нормализация.

„От друга страна, ние подкрепяме нормализацията между Армения и Азербайджан“, посочи още Чавушоглу.

Турските и арменските пратеници за нормализация на отношенията проведоха четвъртата си среща във Виена в петък, на която се съгласиха да отворят сухопътната граница между двете страни за граждани на трети страни „възможно най-скоро“.

Първият кръг преговори за нормализация се състоя в Москва на 14 януари, когато двете страни се споразумяха да продължат преговорите без предварителни условия.

Турските и арменските пратеници се срещнаха за втори път във Виена на 24 февруари, а третата среща беше също там на 3 май.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Русия започна денонощно наблюдение за ядрени експлозии

Русия започна денонощно наблюдение за откриване на ядрени експлозии в новооткрито съоръжение, съобщи агенция „Интерфакс“ в понеделник, позовавайки се на министерството на отбраната, съобщава „Ройтерс“. „С цел укрепване на отбранителната способност на нашата държава, смените на Главния център за геофизичен мониторинг започнаха да носят денонощно дежурство“. Центърът, който отвори врати […]