Уволнили незаконно бивш полицейски шеф

NetNews

Пазарджишкият административен съд постанови, че уволнението на бившия директор на полицията в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев е незаконно. Новината потвърди за Plovdiv24.bg самият Рогачев.

През месец август миналата година той бе освободен от поста със заповед на министъра на вътрешните работи в служебното правителство Бойко Рашков.

Причините за това били, че Рогачев редовно нарушавал служебната дисциплина като се възползва от служебното си положение. В мотивите се твърди, че след назначаването му като директор на полицията в Пловдив той системно се е явявал на работното си място в 8,30 часа, около 9,30 часа е напускал сградата и се е връщал в края на работния ден около 16,30 часа.

Освен това в периода от 15.01.2020 г. до 29.04.2021 г., в работно време, със служебен автомобил и без връзка със служебната му дейност, Рогачев е пътувал до различни места в региона – Пазарджик, Велинград, Стрелча, Пещера и гара Костандово. Казва се, че при тези пътувания по негово разпореждане в пътните книжки на служебните автомобили са отбелязвани фиктивни маршрути в област Пловдив, като няма издадени командировъчни заповеди и книжките не са били подписвани от ползващия автомобила. Установени са и много несъответствия между реалните и отразеното в пътните книжки на служебните автомобили.

Старши комисар Рогачев обаче обжалва дисциплинарното си уволнение и печели на първа инстанция в съда. Според магистратите, преди да се наложи дисциплинарното наказание не е бил изслушан самият Рогачев, не са били приети и писмените му обяснения.

„Изслушването на служителя, съгласно законовия текст, следва да стане преди издаване на заповедта за налагане на дисциплинарното наказание, но след като служителят се е запознал с резултатите от извършената проверка на фактите и обстоятелствата по случая, за да може да направи своите възражения по тях, да посочи доказателства, да даде обяснения и своето виждане, за да осъществи пълноценно правото си на участие в дисциплинарното производство и правото си на защита“, се казва в мотивите на съда.

Целта на даване на писмени обяснения или изслушване на служителя от МВР е същите да бъдат взети предвид от страна на административно наказващия орган при определяне на дисциплинарното наказание, което задължение не е изпълнено в настоящия случай. Налице е нарушаване на правото на защита на жалбоподателя, което обосновава, че допуснатото нарушение на административно производствените правила е съществено и е самостоятелно основание за отмяна на обжалваната заповед“, пишат в становището си пазарджишките магистрати.

От събраните по делото доказателства и разпита на допуснатите свидетели също не се установява по категоричен начин Йордан Рогачев да е извършил посочените нарушения.

Според показанията на шофьора му, в периода от месец февруари до месец май 2021 г., попълването на пътната книжка е ставало по указания от предишния шофьор. подал сигнала срещу Рогачев. Той не е запознаван със заповед, която урежда реда, по който се оформят пътните книжки. С управлявания от него автомобил никога не е возил други лица или служители, както и не му е разпореждано превозването на вещи, храни, пари или каквото и да е до който и да е адрес. Заявява, че никога не са ходили на по-далечни командировки. Излизали са извън територията на ОД на МВР – Пловдив – няколко пъти до дирекцията в Пазарджик, до РУ Велинград и до София.

Показанията на друга служителка свидетелстват, че служебните автомобили са използвани изцяло за служебни цели, както и за инициативи, които са били свързани с превенция. Тя заявява, че шофьорът на Рогачев, подал сигнала, често пъти се е възползвал от служебния автомобил, управлявайки го и без присъствието на директора в него.

Самият шофьор също признал, че е ползвал служебния автомобил в града, че се прибира с него, ползвал го е за лични нужди, както и, че го е държал на паркинг в Пето РУ, което е близо до дома му. Заявява, че самият той е бил шофьор на трима директори на ОДМВР-Пловдив, като е изпълнявал длъжността 7 години. Твърди, че пътните книжки се оформяли винаги по този начин „градско, маршрут по разпореждане“, за което не е имало писмена заповед от директорите.

Той твърди още, че не е търсил разрешение, за да ползва автомобила, като признава, че е излизал и извън града по лични нужди (1-2 пъти) в работно време, а и един път признава да е станало извън работно време. Отрича да е имал конфликти с Рогачев, но след това се установява, че са имали пререкания по повод преместването му на друга длъжност.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Суинг тайм: Блестящият ямболски пианист Любо Воденичаров–Лъвито предизвиква публиката с музикалните си импровизации

Един от най-колоритните ямболски музиканти – Любомир Воденичаров – Лъвито, ще зарадва идната седмица публиката със свой концерт. Събитието ще се състои в Деня на Европа, 9 май, от 18.00 часа в залата на Безистена, а входът е свободен.