Ударно залесяват района в Пирин, изпепелен преди 4 години

NetNews

В седмицата на гората се организира ударно залесяване в Пирин в района, който беше опожарен през 2017 година, съобщава бТВ.

Край село Влахи на мястото на изгорелите борове засадиха млади фиданки.

Август, 2017 г. 600 пожарникари, горски и военни, два хеликоптера и милиони, нужни за възстановяването на 13 000 декара унищожена гора.

В кофата на един хеликоптер има вода точно толкова, колкото и в една пожарна. Александър Проев е сред първите, притекли се на помощ в гасенето преди близо 4 години.

„Стана нещо невероятно, такъв пожар не помня. Доста години съм в горите, толкова голям пожар и с такава сила не бяхме виждали“, спомня си Александър. Гаси се с риск за живота. „На една от пожарните ѝ се запалиха гумите, просто огънят ги загради момчетата и едвам се измъкнаха, но слава на Бога всички са живи и здрави“, казва мъжът.

Днес гората бавно се връща към живот – садят черен бор, дъб и бук. „Трябва изцяло да направим освобождаване на площите, почистване, почвоподготовка“, обясни инж. Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП. „Гората е на всички нас и тя очаква да направим за нея това, което може, за да я възстановим“, смята Васил Грудев, ДФ "Земеделие". За пълното възстановяване на гората ще са нужни 50 години.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Задържаха 33-годишна за серия кражби в ловешката болница

33-годишна жена от Угърчин е задържана за 24 часа по подозрение, че в продължителен период от време е извършила множество кражби от отделения и кабинети в Многопрофилната болница в Ловеч. Предмет на кражбите са били пари и дебитни карти на персонал и пациенти. Процесуално-следствените действия по случая продължават, съобщиха от […]