Удължават срока за участие в конкурса “Български архитектурни награди”

NetNews

До 31 октомври се удължава срокът за участие в конкурса “Български архитектурни награди”, организиран от Камарата на архитектите в България. Изпращането на кандидатурите става само по електронен път – чрез регистрация на сайта на “Български архитектурни награди”, както и по електронната поща на адрес: baa@kab.bg. Пълният списък с необходимите за кандидатстване материали можете да откриете тук.

Поради въведените в страната противоепидемични мерки церемонията по награждаването на победителите в конкурса се отлага за 16 ноември (вместо 30 септември). Събитието ще се проведе в София Хотел Балкан по време на Международната архитектурна конференция SHARE Sofia 2021. Можете да се регистрирате за участие в Share 2021 тук и да заявите присъствието си във фейсбук страницата на събитието.

Конкурсът „Български архитектурни награди“ си поставя задачата да популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина. Целта е да бъдат отличени проекти с оригинална концепция, естетика, иновации и устойчивост, които се вписват хармонично в средата, подобряват качеството на живот и допринасят за оформянето на съвременната визия на градовете.

В конкурса могат да участват проекти, които са реализирани в периода от началото на 2019 до септември 2021 г. (конкурсът не се проведе през 2020 поради пандемията). Това могат да бъдат нови сгради без ограничение в площта, обема и функцията; реконструкции; модернизации и адаптации на стари сгради; интериори; градски пространства. Допуска се участието на проекти, които не са напълно завършени, но се намират в довършителен етап на строителството, непосредствено преди въвеждане в експлоатация. Всеки участник в конкурса може да подава неограничен брой проекти.

Проектите ще бъдат оценявани от 5-членно международно жури под председателството на арх. Мартин Гран – партньор в архитектурното и дизайнерско студио Snohetta, развиващо проекти в Европа, Азия, Океания и Америка. Журито включва членовете: арх. Адриан Соаре – съосновател Cumulus, Румъния; арх. проф. д-р инж. Ева Карловиц – главен дизайнер и вицепрезидент Kuryłowicz & Associates, Полша и ръководител на Института по дизайн и теория на архитектура в Архитектурния факултет на Варшава; арх. Брендан Макфарлан – партньор Jakob + Macfarlane architects, Франция и арх. Алиреза Тагабони – основател NextOffice, Иран. Автобиографии и снимки на членовете на журито можете да разгледате тук

Най-голяма тежест при оценяването – общо 50% имат критериите, свързани с подобряване качеството на живот, хармоничното отношение към заобикалящата среда и архитектурните качества на проекта (разпределение на пространствата, използвани материали, роля на светлината). Приложените иновации дават 20% от общата тежест на оценката; по 15% са предвидени за ясната организация на проекта, както и за заложените при планирането концепции и цели.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Евтини билети до Варна

До 24 септември всеки може да закупи билет от София до Варна или обратно срещу 25 EUR. В цената на самолетните билети, продавани от националния превозвач, се включва и възможността пасажерите да вземат със себе си безплатно 1 брой ръчен багаж до 10 кг, 1 дамска чанта или чанта за […]