Украйна: Москва е депортирала принудително 500 000 украинци в Русия

NetNews

Москва е депортирала 500 000 души от Украйна в Русия. Това заяви председателят на хуманитарната комисия на Върховната Рада на Украйна, Микита Потураев, пред европейските депутати, съобщава „Ройтерс“.

Той призова Червеният кръст да установи контакт с изчезналите.

„Половин милион украински граждани бяха депортирани от Украйна в Руската федерация без съгласие от тяхна страна. За съжаление засега няма възможност дори да се осъществи контакт с тези хора“, подчерта Потураев.

В резолюция на руското правителство от 12 март се посочва местонахождението на 95 909 души в Русия, които са напуснали Украйна, включително двата отцепнически региона, които Москва призна за независими.

Месец по-късно руските военни заявиха, че са спасили 138 014 цивилни от Мариупол, тъй като боевете в обсадения град се засилиха.

Потураев заяви, че е загрижен за съдбата на тези украинци, които според него са изпратени в Русия.

Знаем за така наречените филтрационни лагери за украински граждани, посочи той и настоя Червеният кръст да открие тези депортирани хора и да разбере какво се случва с тях на територията на Руската федерация.

От своя страна Александра Бойвин от Международния комитет на Червения кръст увери, че нейната организация разговаря с руските власти за възможностите да помогне на тези хора.

„Въпросът дали можем да потвърдим, че хората са били насилствено разселени в този момент, не мога да отговоря, но със сигурност е проблем,“ посочи тя по време на дебата в Европейския парламент, цитира news.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Путин изрази увереност, че благодарение на Русия ще настъпи мир в Донбас

Руският президент Владимир Путин изрази увереност, че благодарение на Русия ще дойде мир в Донбас, пише ТАСС. „Така да бъде!“ – каза Путин на заседание на надзорния съвет на платформата „Русия – страна на възможностите“ в отговор на съответното желание на един от участниците в разговора. Говорейки за военната спецоперация, […]