Украйна: Напълно спрян е износът на елда, ръж и овес

NetNews

Властите в Украйна ограничиха износа на селскостопански продукти, за да задоволи собственото си потребление. Напълно спрян е износът на елда, ръж и овес от страната. Това съобщи заместник-министърът на аграрната политика и храните на Украйна, Тарас Висоцки, предаде BG ON AIR.

„Решението на правителството за осигуряване на продоволствена сигурност във военновременни условия предвижда преразглеждане на балансите всеки месец. Нашето министерство прави това. И там, където се очаква недостиг, ще ограничим износа. Например, износът на елда, ръж и овес, които са важни за изхранване на населението“, каза Тарас Висоцки, цитиран от БГНЕС.

Според него правителството следи ситуацията с продукти, чийто износ подлежи на лицензиране.

„Наблюдаваме ситуацията при пшеницата и захарта. Няма да допуснем да се изнася повече от необходимото. Що се отнася до слънчогледовото олио или царевицата, от тях имаме достатъчно и износът не е забранен“, обясни той.

По-рано заместник-министърът съобщи, че заради войната Украйна е има пропуснати ползи от поне 1.5 милиарда долара заради невъзможността да изнася зърно.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Победителят в "Сървайвър: Почувствах се предаден

Македонецът Зоран Петровки беше избран за големия победител в новия сезон на „Survivor“. След като продукцията беше прекъсната в родния ефир от няколко години, то вече България има нов носител на титлата „Последният оцелял“, пише dir.bg. В студиoто той най-накрая свали емблематичната си тениска, а една от участничките припомни,че победителят […]