Украйна нареди капитулация на „Азовстал“

NetNews

Украинската армия издаде заповед за прекратяване на отбраната на пристанищния град Мариупол на брега на Азовско море. На всички военнослужещи, които се укриваха в металургичния завод „Азовстал“, е наредено да предадат оръжията си след почти 3 месеца на ожесточена отбрана. Междувременно руската армия настъпва на изток в Луганска област, в Донбас има засилени бомбардировки, предаде БНР.

„Слава на Украйна. 86 дни от отбраната на Мариупол. Върховното военно командване нареди да бъдат спасени живота и здравето на военнослужещите и да спре отбраната на града“. Думите са на Денис Прокопенко – командирът на батальона Азов. Във видеозапис, разпространен чрез Телеграм, Прокопенко съобщава, че продължават усилията за изваждане телата на загиналите войници от завода Азовстал.

Русия разпространи видеозапис, на който се виждат изтощени украински войници да излизат от комплекса след седмици на обсада, белязана от липса на храна, вода и лекарства. По данни на британското министерство на отбраната около 1 700 украински бойци са се предали в стоманодобивния завод. От министерството на отбраната на Великобритания посочват, че е много вероятно при положение, че Русия установи пълен контрол над Мариупол, войските оттам да бъдат придвижени за действия в Донбас. Същите бяха и думите на украинския президент Володимир Зеленски, който заяви, че Донбас прилича на ад:

„Украинските сили продължават освобождаването на района около Харков. Но в Домбас окупаторите увеличават натиска. Там е ад. Това не са просто военни действия. Сегашните руски атаки нямат обяснение. Това са криминални и съзнателни опити за убийства на възможно най-много украинци“. 13 са загиналите мирни жители в град Северодонецк в Луганска област за последното денонощие, съобщиха украинските власти. Северодонецк е подложен на масиран обстрел. 15 000 души там остават в бомбоубежища, 70% от високите сгради са разрушени или са с нанесени щети. Володимир Зеленски изрази увереност, че руските военни действия ще бъдат предмет на съдебен процес за геноцид.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Путин е в задънена улица, смяташе армията си за велика

Украйна ще се бие, докато всички руски войски не бъдат изгонени от нейната територия. Това заяви Кирило Буданов, ръководител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, в интервю за The Wall Street Journal . „Не знам никакви граници, освен границите от 1991 г.“, каза той. Както е […]