Украйна обвини руски генерал във военни престъпления

NetNews

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) образува наказателно дело срещу руския генерал и зам.-министър на отбраната на РФ Андрей Картаполов, предаде украинската информационна агенция УНИАН.

СБУ повдигна три обвинения на руския военачалник: нарушаване на териториалната цялост и неприкосновеност на Украйна; провеждане на агресивна война; нарушаване на военните закони и умишлено убийство.

Андрей Картаполов е обвинен, че през януари-февруари 2015 година е планирал и координирал действията на войските на агресора и техните прокси-сили за превземането на стратегическия град Дебалцево и близките населени места в Донецка област. СБУ смята, че той е действал в съглашение с други високопоставени служители на руските въоръжени сили.

Андрей Картаполов е обвинен и в съучастие на коварното убийство на украински войници край Иловайск по време на изтеглянето им през т.нар. „зелен коридор” под „гаранциите” на руското командване. В края на месец август 2014 година, след дни на ожесточени боеве в района на Иловайск (Донбас), антитерористичните украински сили са обкръжени. Руските военни откриват огън по украинските конвои, които се изтеглят по зеления коридор, предварително установен като безопасна зона. Според официалните данни 366 украински войници са убити, 450 са ранени, а 300 са пленени. В хода на разследването е установено, че военната агресия на руските въоръжени сили е единственият фактор, довел до клането.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Невероятен трик при варене на яйца

Потребители в мрежата разкриха любопитен "лайф" хак. Оказва се, че много жени варят яйцата с лимон. Този метод на приготвянето им помага бързо и лесно да се белят яйцата. Когато ги варите, просто трябва да хвърлите парче лимон в тенджера или да изцедите лимонов сок директно във водата. Киселинността на […]