Украйна призова ООН да посредничи за евакуирането в Мариупол

NetNews

Украйна заяви, че ООН трябва да се намеси като инициатор и гарант на хуманитарен коридор за извеждане на гражданските лица от обсадения завод за стомана в Мариупол, последния бастион на украинските войски в пристанищния град, предаде Асошиейтед прес.

По думите на украинския вицепремиер Ирина Верешчук в чат приложението Телеграм руското съобщение за отваряне през днешния ден на „хуманитарен коридор“ за напускане на завода „Азовстал“ не е съгласувано с Украйна. Верешчук добави, че по тази причина Киев не смята този коридор за безопасен и заяви, че Русия преди е нарушавала подобни споразумения за евакуационни маршрути.

Според украинските власти на територията на огромното стоманодобивно предприятие се се приютили около 1000 цивилни.

Тази седмица се очаква генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да посети Русия и Украйна. Верешчук призова той да стане „инициатор и гарант“ на хуманитарен коридор за напускане на „Азовстал“, както и представители на Обединените нации и Червения кръст да придружат евентуалните евакуиращи се.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Мощна критика спрямо Ферари в Италия

Авторитетният италиански журналист Лео Турини определи Гран При на Емилия-Романя на “Имола” вчера като “леден душ” за Ферари – Карлос Сайнц отпадна още в началото, а лидерът в шампионат Шарл Леклер завърши едва шести, тъй като се завъртя докато преследваше Серхио Перес в борбата за второто място. “Състезанието на “Имола” […]