Украйна пусна видео, в което Медведчук се моли на Путин да го размени

AdminNetNews

Украинската служба за сигурност (СБУ) публикува видеозапис на задържания наскоро украински депутат и бизнесмен Виктор Медведчук, близък до руския президент Владимир Путин, в което Медведчук иска да бъде разменен за войници и цивилни от обсадения украински град Мариупол, предадоха Франс прес и Ройтерс, съобщи БТА.

„Искам да се обърна към руския президент Владимир Путин и към украинския президент Володимир Зеленски с молба да бъда разменен от украинската страна срещу защитниците и жителите на Мариупол“, заявява Медведчук в краткия запис, който няма дата. На него той е облечен в черно и седи пред маса. Записът беше публикуван в Телеграм акаунта на СБУ. Пресслужбата на ведомството твърди, че в Мариупол остават „около 120 000 мирни жители“, както и бойци от батальона „Азов“ и военнослужещи от 36-а бригада на украинската морска пехота, отбелязва ТАСС.

На 12 април Зеленски съобщи за задържането на Медведчук и публикува снимки на приличащ на него човек с белезници. Украинският президент предложи той да бъде разменен за украински военнопленници. По-късно съпругата на Медведчук Оксана Марченко записа няколко видеопослания, в които заяви, че той е задържан по политически причини. Тя помоли Путин да помогне за размяната на съпруга ѝ и се обърна към турския президент Реджеп Тайип Ердоган, както и към престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман да съдействат за това. Освен това призова роднини на пленени британци да поискат от британския премиер Борис Джонсън да размени роднините им срещу съпруга ѝ. Руската телевизия излъчи днес запис с двама пленени в Украйна британски бойци. Те се обръщат към Джонсън с молба да бъдат разменени за Медведчук. Не е ясно доколко Шон Пинър и Eйдън Аслин са можели да говорят свободно, отбелязва Ройтерс. Двамата британци са се били на украинска страна в град Мариупол, който вече се намира почти изцяло под контрола на руските сили.

Медведчук звернувся до президентів України та РФ з проханням обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя

➡️ https://t.co/38idVfRTSl pic.twitter.com/4IvIzdouJe

— СБ України (@ServiceSsu) April 18, 2022

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Петков за моряците от "Царевна": Те са обратно в безопасност, фокусът ни е върху кораба "Рожен" в Черноморск

Нашите моряци са обратно в безопасност в България, заяви премиерът, който посрещна моряците от „Царевна“ След като моряците от „Царевна“ са в безопасност, фокусът ще бъде върху следващия кораб – „Рожен“ в Черноморск. Това каза пред медиите на летището във Варна премиерът Кирил Петков, който заедно с министъра на външните […]