Украйна се готви за „голяма битка“ в източната част на територията си

NetNews

Украйна каза, че е готова да води „голяма битка“ в източната  част от територията си, приоритетна цел на Москва, където евакуацията на цивилни граждани продължава заради страховете от предстояща офанзива, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

„Украйна е готова за големите битки. Украйна трябва да ги спечели, включително в Донбас“, заяви президентският съветник Михайло Подоляк, цитиран от агенция „Интерфакс-Украйн“.

„И когато това се случи, Украйна ще е в по-силна позиция в преговорите, което ще й позволи да диктува определени условия“, добави Подоляк.

По-рано вчера украинският президент Володимир Зеленски подчерта на пресконференция с австрийския канцлер Карл Нехамер, който беше в Киев, „готови сме да се бием и в същото време да търсим дипломатически пътища, за да спрем тази война“.

След като оттегли войските си от региона на Киев и от Северна Украйна, Русия превърна в приоритет пълното овладяване на Донбас, който от 2014 г. е частично контролиран от проруски сепаратисти.

Нова бежанска вълна, 10 милиарда евро помощ, повече оръжия за Украйна, са също сред последните новини около случващото се при военния конфликт, предава БГНЕС.

 Трета размяна на затворници

12 украински войници и 14 цивилни украинци се завърнаха по домовете си при третата размяна на военнопленници между Русия и Украйна. Не е ясно колко души от Русия са били разменени. „По заповед на президента Володимир Зеленски днес се състоя третата размяна на пленници. Дванадесет от нашите военнослужещи се завръщат у дома, включително една жена офицер“, съобщи вицепремиерът Ирина Верещук.

 Джонсън обеща допълнителна военна помощ

Британският премиер Борис Джонсън направи изненадващо посещение в Киев и обеща да достави бронирани превозни средства и противокорабни ракети на Украйна. „Именно заради решителното ръководство на президента Зеленски и непобедимия героизъм и смелост на украинския народ, чудовищните цели на Путин бяха осуетени“, каза Джонсън след среща със Зеленски. На свой ред президентът призова Запада да „следва примера на Обединеното кралство“ в предоставянето на военна помощ на Украйна и налагането на санкции на Русия.

Още по темата

9 апр 2022 22:47

57

9 апр 2022 22:07

66

9 апр 2022 21:34

469

 Световна помощ в размер на 10,1 милиарда евро

Светът събра над 10 милиарда евро за украинските бежанци в мащабно събитие под надслов „Редом до Украйна“, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във Варшава. В сумата е включен и един милиард помощ от ЕБВР (Европейската банка за възстановяване и развитие).

 Украйна „все още е готова“ за преговори

Украйна е „все още готова“ да продължи преговорите с Москва, които са в застой след разкритията за зверствата в Буча и други райони близо до Киев. „Готови сме да се бием, но и паралелно да преговаряме за прекратяването на тази война чрез дипломация“, каза Зеленски на пресконференция с австрийския канцлер Карл Нехамер, който беше на посещение в столицата и Буча.

 4,4 милиона вече са бежанците от Украйна

Повече от 4,4 милиона украински бежанци са избягали от Родината си след началото на руската инвазия в Украйна. Деветдесет процента от избягалите от Украйна са жени и деца, тъй като украинските власти не разрешават на пълнолетни мъже на възраст до 65 години да напускат страната.

 Възобновяване на евакуациите от Краматорск

Евакуацията на граждани на Източна Украйна бе възстановена след ракетния удар на жп гарата в Краматорск, при който загинаха 52 души. Украинският президент Володимир Зеленски нарече Русия „зло без граници“ след атаката и призовава за „твърд глобален отговор“. Президентът на САЩ Джо Байдън обвинява Русия, че стои зад атаката, наричайки я „ужасяващо зверство“, а френският външен министър Жан-Ив льо Дриан го определи като „престъпление срещу човечеството“.

Руското министерство на отбраната обвини Киев, че е извършил атаката, заявявайки, че иска да използва бягащите жители „като „човешки щит“ ​​за защита на позициите на въоръжените сили на Украйна“.

Русия предупреждава за репресии на YouTube

Американската услуга за видео хостинг YouTube блокира канала на руското правителство като част от американските санкции срещу Русия.

Вячеслав Володин, говорител на парламента, каза, че Вашингтон нарушава правата на руснаците.

ЕС преговаря с прокурора на МНС

ЕС ще обсъди подкрепата си за разследвания на военни престъпления в Украйна на срещи през следващите два дни с главния прокурор на Международния наказателен съд, съобщи Европейската комисия. Карим Хан от съда в Хага ще се срещне с върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел в неделя в Люксембург, след което ще участва в среща на външните министри на ЕС в понеделник.

 Полицейски час в Одеса

В събота вечерта започна полицейски час в южния украински град Одеса. Той ще продължи до понеделник вечер заради „заплаха от ракетен удар“ от Русия и след обстрела на гарата в Краматорск.

Германия: Оръжията свършиха

Германия почти е изчерпала възможностите си да снабдява Украйна с оръжия от армейските си резерви. Страната работи за директни доставки от оръжейната индустрия, казва германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт. „За доставките, идващи от запасите на Бундесвера, трябва да кажа честно, че сме достигнали лимит“, казва тя пред германския всекидневник Augsburger Allgemeine.

 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Политико": Кампанията на Макрон е президентска, недостатъчна за кандидат

Кампанията за преизбиране на френския президент Еманюел Макрон има голям проблем: тя се оказа твърде… президентска. Това пише в свой анализ в. Политико. Макрон е готов да спечели първия тур на президенските избори в неделя, но социологическите проучвания сочат, че надпреварата с лидера на крайната десница Марин Льо Пен е […]