Украйна увеличи приходите си в ІТ сферата

NetNews

Въпреки войната, ІТ компаниите в Украйна поддържаха 95% от контактите си и продължиха да увеличават износа. През първото тримесечие на тази година ІТ индустрията осигури рекордните два млрд. долара приходи от износ срещу 1,44 млрд. долара през същия период на 2021 година. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на цифровата трансформация на Украйна.

В условията на война IT компаниите се опитват да функционират, да защитават държавата си, да изпълняват експортни договори, да плащат данъци и заплати. Парите отиват за закупуване на оръжия, необходими на защитниците, социално подпомагане и възстановяване на нашите градове, съобщават от ведомството.

„През февруари 2022 година износът на услуги беше най-високият в историята на украинския IT пазар – 839 милиона долара, което е с 43% повече от същия период на миналата година.

Общо миналата година секторът осигури 6,8 милиарда долара приходи на украинската икономика и плати над 23 милиарда UAH данъци. Делът на IT услугите в износа на всички украински услуги е 37 процента, а износът на компютърни услуги от Украйна расте всяка година.

„Това е единствената експортна индустрия, която сега работи почти на предвоенното ниво. И най-важното – повече от 90 % от компаниите са запазили своите клиенти. Това показва, че клиентите вече са убедени, че въпреки войната можем да продължим да работим и предоставят услуги. Това се дължи на факта, че компаниите разработиха планове за спешно реагиране и след това ги приложиха, когато избухна войната. И тези планове бяха успешно изпълнени“, каза изпълнителният директор на UNIAN на Асоциацията за информационни технологии в Украйна Константин Васюк.

В началото на годината в индустрията са работели 285 000 специалисти. Работниците в тази сфера се превърнаха в истинска активна средна класа в Украйна през последните години, така че правителството планира да засили вниманието към сектора и да помогне на тези украинци, които искат да работят в IT сектора.

„Украинците, които искат да се квалифицират като младши разработчик или графичен дизайнер, или друга техническа специалност, ще могат да получат субсидия, която може да се изразходва само за обучение в IT курсове. Държавата ще осигури финансиране за 60 хиляди украинци, които след това могат намерете работа в тази област“, ​​каза премиерът на Украйна Денис Шмигал.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

В Германия настъпва нова ера

Пандемията в следствие на коронавируса и украинската криза само ускориха началото на кризата и недостига на стоки, който назрява от много години в Германия. „Основните причини за настоящата глобална рецесия са застаряването на населението, липсата на ресурси, както и процесът на деглобализация“, пише германското издание Die Welt. Настъпи краят на […]