Умните градове в Китай – какви са обещанията и заплахите?

NetNews
Умните градове в Китай - какви са обещанията и заплахите?

Снимка: БГНЕС

Непрестанно обработващи огромни количества данни из високоскоростните си мрежи, градовете на бъдещето ще са умни. Компаниите разработващи тези умни системи казват, че искат да подобрят качеството на живот в градската среда.

Те ще се грижат за трафика, ще пестят енергия и ще ни пазят.

Страни по цял свят възприемат модела на умния град, и пръв сред тях е Китай.

Самият Си Дзинпин харесва идеята за умния град и умното общество и се превърна в национална стратегия, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

За да поддържа мощното производство на страната, Пекин вложи около 800 милиарда щатски долара във високоскоростни влакове, самодвижещи се коли, смарт електрически мрежи и 5G мрежа. Освен това управлява над половината от умните градове по света.

Но за мнозина негативите са тревожни.

Технологичното наблюдение вече е широко разпространено из Китай. Тревогите от този подход нарастват в страни, внасящи китайски технологии за наблюдение.

Китай изнася своята система за наблюдение в други страни чрез износа на така наречените умни градове.

До 2030 г. се очаква Китай да задмине САЩ и да стане водещата световна икономика. Страната се надява умните градове да положат основата за този успех.

Как Пекин иска да стане световен лидер в инфраструктурата на умния град – вижте тук

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

33-годишна обвинена за жестокото убийството в с. Връв

Снимка: БГНЕС Тридесет и три годишна жена е обвинена за жестокото убийството във видинското село Връв. По искане на Окръжна прокуратура – Видин съдът е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.С. Към настоящия момент на разследването е установено, че около 19.30 ч. на 20 декември т.г., във […]