Управляващите в Скопие към опозицията: Нямате елементарно чувство за държавност

NetNews

За такъв изключително важен въпрос, като възможност за начало на преговори на република Северна Македония с ЕС, който е от най-висок държавен и национален интерес, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски показва, че няма държавен капацитет или „елементарно чувство за държавност“, смятат от управляващата партия СДСМ, предаде БТА.

В съобщение, след изявленията на Мицкоски, по повод предложението на френското председателство за преговорна рамка на страната от СДСМ твърдят, че са обещали да се борят, за да запазят „ключовите червени линии“, гласувани от парламента в Северна Македония в спора с България и са изпълнили обещанието си.

„В модифицираното предложение имаме чист македонски език и исторически въпроси извън (преговорната) рамка. Всички фалшиви твърдения на Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ потънаха. Оказа се, че правителството и министър-председателят Димитър Ковачевски последователно се придържат към държавните позиции по отношение на преговорите с България във всяко едно отношение и защитават националния интерес и македонската национална идентичност.“, пише в съобщението.

От партията твърдят, че поетото обещание, когато има предложение, „което заслужава широк консултативен процес“, е изпълнено и моментът за консултации е този.

„Правителството преследва разумна дипломация и когато му дойде времето, тя става публично достояние. Всичко това е резултат от добрата стратегия и ясно определени позиции от премиера Ковачевски. В консултациите трябва да бъдем още по-мъдри, да завършим този процес, който е изключително важен за бъдещето на страната и бъдещите поколения.“, пишат от управляващата партия и призовават всички политически партии да се включат в консултациите и заедно да вземат решение дали да приемат предложената преговорна рамка.

По-рано днес, на пресконференция Мицкоски заяви, че не познава „модифицираното френско предложение“, но до колкото има информация то представлява само промяна на две думи от първоначалния документ, което е „нокаут с продължаващо действие“ за дипломацията на страната. Мицкоски призова предложението да бъде публикувано на страницата на правителството и отново повтори, че с цената на поста му като председател на ВМРО-ДПМНЕ няма да допусне промяна на конституцията на страната, „за да влязат в нея българските искания“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Петков: Някои от гонените обичат България и са направили повече от премиера

„Не са 70 дипломати, поне половината са служители, които даже нямат дипломатически имунитет. Ако за някой от тях контраразузнавателната ни служба има информация, че ще е шпионирал, то просто трябваше да бъде арестуван и да му бъде повдигнато обвинения. Това е държавническото отношение“, заяви лидерът на АБВ Румен Петков в […]