Управляващите сменят цялата КЗК, намаляват и мандата й

NetNews
Управляващата коалиция сменя членовете на Комисията за защита на конкуренцията. Партньорите са внесли в парламента промени в Закона за защита на конкуренцията, с които се прекратяват мандатите на сегашната КЗК.

Месец след приемането на поправките трябва да се изберат нови членове, като мандатът им вече няма да е 7 години, както досега, а ще бъде намален на 5. Вече ще има и двама заместник-председателя на комисията. В момента той е само един.

Парламентарната икономическа комисия не прие отчета на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за 2020 година. При гласуването годиш…

Новите членове на регулаторния орган трябва да отговорят на определени критерии, гласят още промените в закона – да не са били собственици или съдружници в обявени в несъстоятелност дружества, членове на управителни и контролни органи на фирми в несъстоятелност през последните две години, предхождащи датата на несъстоятелността, ако има неудовлетворени кредитори.

Вицепремиерът Асен Василев вече намекна, че КЗК не си върши работата и е възможно да се стигне до смяна на членовете му. Поводът беше рязкото вдигане на цените на горивата. Председател на КЗК в момента е Юлия Ненкова, която зае този пост през 2016 г. по времето на кабинета на Бойко Борисов. Тя е майка на Александър Ненков, който е депутат от ГЕРБ. По време на третото правителство на Борисов в началото на миналата година мандатът й, както и този на останалите членове на комисията, беше удължен от 5 на 7 години.

Още от ПОЛИТИКА:

Радослав Рибарски: Планът за възстановяване не предвижда закриване на въглищните централи до 2038 година

Бойко Борисов: Благодаря на българския съд. Няма никой над закона

Депутатите пратиха специализираното правосъдие в историята

Няма екологични замърсявания заради войната в Украйна, увери Сандов

„Продължаваме промяната“ става партия в Пловдивския панаир

Кирил Петков предложи правителствения самолет за пренасянето на Благодатния огън от Йерусалим

Парламентът удължи заседанието си, още днес решава проблема с АПИ

„Демократична България“ предложи пакет от антикризисни мерки за икономиката

Радев: Спецправосъдието не дава солидни аргументи в своя защита

Край на кариерните бонуси и за главния инспектор и инспекторите във ВСС

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Над 800 украинци има в Албена, помагат в почистване на курорта

Ваканционно селище „Албена“ е приютило 818 украински граждани, като близо 270 от тях са деца, съобщават от комплекса. Осигурени са условия за онлайн обучение на децата в ученическа възраст, а за най-малките са предвидени кръжоци по рисуване и танцови вечери. Голяма част от бежанците вече посещават курсове по български език […]