Ураганът Айда връхлетя Луизиана, Ню Орлиънс потъна в мрак

NetNews

Ураганът Айда удари крайбрежието на американския щат Луизиана, недалеч от Ню Орлиънс, с ветрове със скорост 240 километра и поройни дъждове.

Градът остана без ток, там е въведено и предупреждение за поройни дъждове.

Над 700 хиляди са домакинствата без ток в щата Луизиана, евакуирани са десетки домове за грижи и хосписи. Над 15 хиляди души са настанени в убежища. Силният вятър доведе дори до промяна в течението на част от река Мисисипи.

Близо 5 хиляди войници от Националната гвардия са мобилизирани. Федералната агенция за управление на кризи е изпратила над 200 линейки и повече от 130 хиляди палатки, милиони пакети с храна и вода в Луизиана.

Заради Айда беше прекратен добивът на петрол в почти целия район на Мексиканския залив. Най-големият тръбопровод на горива в Съединените щати, който наскоро спря работа заради хакерска атака, преустанови доставките по две от линиите си между Тексас и Северна Каролина от съображения за сигурност.

Президентът Джо Байдън призова гражданите в щатите Мисисипи и Луизиана да се вслушват в препоръките на официалните представители да вземат опасността насериозно. Той обеща властите да направят всичко възможно, за възстановяване на засегнатите райони възможно най-бързо.

Междувременно от Американския център по ураганите понижиха Айда до буря от трета категория, тъй като ветровете ѝ отслабнаха до 175 км/ч.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Три жени са починали от Ковид-19 в Ямбол за последното денонощие, 76 души са в болница

Три жени са починали от Ковид-19 за последното денонощие, сред тях и 21-годишна жена, без регистрирани в системата придружаващи заболявания. Общо 76 човека са на болнично лечение, включително бременна жена в 23 гестационна седмица и един лекар, който не е бил имунизиран. Заразените в момента в област Ямбол са 442 души, съобщи за NetNews Донка Желева от Регионалната здравна инспекция.