У нас, за 900 000 лв, се продава уникален масълкар

NetNews

Всеки, интересуващ се от американското автомобилостроене през 60-те години на миналия век е чувал малко или много за класиката Dodge Charger. Има обаче една още по-култова модификация на Charger, носеща моделното обозначение Daytona. Именно екземпляр от този модел, произведен само в 503 бройки, се предлага на пазара у нас. Обявата е в най-големия сайт за автомобили у нас mobile.bg, а подробностите, които дават продавачите, можете да видите ТУК.

Автомобилът се намира в Щатите, но собственикът твърди, че ще го докара за малко повече от месец. Цената, която се иска у нас е 900 000 лв. Колата е производство 1969 година и е с мощност 425 конски сили. В обявата се твърди, че пробегът ѝ е само 65 814 км. Какво всъщност представлява тази кола.

Историята започва в началото на 1969 година, когато в централния офис на Chrysler цари видимо напрежение. Най-важните фигури от Dodge и Plymouth се събират, за да решат по какъв начин да подобрят представянето на компанията в сериите NASCAR. Изводът е един – скорост! За да може автомобилът им да победи на овала на Дейтона е нужно увеличение на скоростта с най-малко пет мили в час.

Така изборът пада върху подобряване на аеродинамиката. Моделът, който е избран, е Dodge Charger второ поколение, който притежава отлична динамика, но заради прекалено тъпата си предна част губи много по отношение на обтекаемост. Освен това автомобилът е доста нестабилен при високи скорости. Новият автомобил е наречен Dodge Charger Daytona.

За да може обаче да участва в състезания, трябва да се изработи серия от поне 500 цивилни екземпляра. Проблемът при тях идва от задното антикрило и по-конкретно от невъзможността за отваряне на багажника. Така то е повдигнато на височина 800 мм., но въпреки това коефициентът на въздушно съпротивление остава доста нисък – Сх=0.28. Силата на притискане на автомобила към асфалта също е много добра и Dodge Charger Daytona се превръща в най-стабилната кола на пътя.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Левандовски си взе „сбогом“ с феновете на Байерн Мюнхен?

Роберт Левандовски изглежда си взе „сбогом“ с феновете на Байерн Мюнхен в последния мач от шампионата срещу Волфсбург, завършил 2:2. Полякът официално поиска трансфер, въпреки факта, че има още 12 месеца от контракта си с „баварците“, а слуховете все по-уверено го изпращат в посока Барселона. 33-годишният таран получи приза за […]