Фактор, който може да доведе до ръст на наемите

NetNews

Договорите за наем обикновено съдържат клауза, която позволява на наемодателя да увеличава наема всяка година или в съответствие с индекса на потребителските цени, което е особено често срещано на пазара на частни наеми във Финландия. Следователно ускоряването на инфлацията може да доведе до значително увеличение на цената на наема, отбелязват местни експерти.

Договорите могат също така да съдържат клауза, която свързва увеличението с индекса на потребителските цени, като същевременно определя минимално годишно увеличение. Ане Вийта, главен оперативен директор на финландските наематели, казва пред Helsingin Sanomat, че в последния случай минималното увеличение обикновено е около 3%.

Някои договори за наем предвиждат, че наемът трябва да се коригира чрез сравняване на индекса към момента на корекцията с индекса и наема към момента на първоначалното подписване.

Наемател, който в момента плаща 800 EUR на месец за наем, може скоро да трябва да плати още 46 EUR, ако договорът за наем включва увеличение в съответствие с индекса на потребителските цени.

През 2022 г. финландските потребителски цени се повишиха по-бързо, отколкото през последните десетилетия. Финландската статистика съобщи, че годишната инфлация през април е била 5,7%. Междувременно Eurostat публикува предварителни данни, според които инфлацията продължава осезаемо да се покачва през месец май.

„Много вероятно е наемодателите да запазят причините си за увеличаване на наема, тъй като разходите, които правят, също се увеличават поради таксите, свързани с разходите за притежание“, каза Ан Вийта. Тя също така подчерта, че много наемодатели са отказали увеличението на наемите по време на пандемията от коронавирус. „Беше много необичайно. Вярвам, че самите наемодатели може да са под известен натиск да повишат наема си, ако не са го повишили през периода на коронавируса и собствените им лихвени проценти се покачват“, добави тя.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Русия отпразнува в космоса превземането на Луганска област

Руски космонавти на борда на Международната космическа станция отпразнуваха превземането от Русия на Луганска област в Източна Украйна – крайъгълен камък за Москва във войната, съобщава „Ройтерс“. Руската космическа агенция „Роскосмос“ определи превземането на областта като „ден на освобождението, който да празнуваме както на Земята, така и в космоса“, цитира […]