Фандъкова: Има два варианта за възстановяването на Княжевския лифт

NetNews

Има два варианта за възстановяване на Княжевския лифт, като и при двата не е нужна промяна на Плана за управление на Витоша. Това увери кметът на София Йорданка Фандъкова. Работният план е очертан с министрите на екологията и земеделието г-н Димитров и г-жа Танева, както и представители на министерство на спорта и Столичния общински съвет, заяви градоначалникът.

"За мен лично възстановяването на Княжевския лифт в обозрими срокове е приоритетна задача", подчерта Фандъкова.

"Първият вариант, по който ние с главния архитект на София арх. Здравков работим, е възстановяване на лифта, като се използват съществуващите фундаменти. Това е най-бързият вариант. При него не е необходимо нито изработване на специализиран подробен план, нито промяна в плана за управление на парка", обясни тя.

"Вторият вариант е възстановяване на лифта с промяна на местата на някои от стълбовете, което е предложението на собственика „Витоша ски“. Този вариант изисква изработване на специализиран подробен план, чиято процедура реалистично би отнела около 2 години", допълни кметът.

"Първият вариант, по който ние вървим в последната година, спестява минимум 2 години на софиянци. Убедени сме, че ново модерно съоръжение може да стъпи на съществуващите фундаменти. Това е мнението на експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия и на чуждестранни компании, за което поискахме и независима експертиза."

"Днес направихме много добра координация между екипите на всички държавни и общински институции, от които зависи възстановяването на лифта. Така че сроковете от наша страна да бъдат максимално кратки. Надявам се, че собственикът на лифта ще е съпричастен към усилията ни, така че да докаже заявлението си, че иска да възстанови Княжевския лифт".

"Инициирах днешната среща на всички институции, които имаме отношение към природен парк „Витоша“, заради зачестилите искания в последните седмици за промяна на плана за управление на природен пак „Витоша“. Общото ни мнение е, че възстановяването и на Княжевския, и на Драгалевския лифт е възможно без изменение на плана на парка. Изменение ще е задължително, ако се иска удължаване на лифтовете. Всички, които следят темата знаят, че това би отнело години, докато софиянци се нуждаят от работещи решения в кратък срок. Уверена съм, че възстановяването на Княжевския лифт може да се случи в обозрим срок, с което и собственикът му би доказал на практика своята ангажираност", подчерта още Фандъкова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Поклонението пред Филип Трифонов ще бъде на 9 януари

Поклонението пред Филип Трифонов (1947-2021) ще бъде на 9 януари от 11.00 ч. в църквата "Св. св. Седмочисленици", съобщиха от Съюза на артистите в България. Популярният филмов и театрален актьор почина вчера. Той става известен с ролята на Ран в кинолентата "Момчето си отива" (1972) на режисьора Людмил Кирков по […]