Фандъкова: Строителни фирми алармират за спиране на договорите заради скока на материалите

AdminNetNews

„Вече има предупреждения от някои от строителните фирми за прекратяване на договорите поради невъзможност да бъдат изпълнявани заради рязкото увеличаване на цените на строителните материали. Очакваме решение на Народното събрание за промяна в закона, за да имаме право да индексираме цени, когато има обективна необходимост за това“. Това заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Столичната община, на която беше представена мащабна програма за ремонт на тротоарите в София, съобщават от БТА.

Фандъкова каза, че инфлацията и най-вече продължаващата война в Украйна, са довели до огромен ръст на цената на основни строителни материали. „Голяма част от изпълнителите на договори, които са сключени преди година-две, вече поискаха индексации, посочи кметът. Разговаряли сме с премиера, с финансовия министър, с министъра на регионалното развитие по тези въпроси. Трябва да се намери бързо решение, защото това поставя под риск строителните програми на общините, а и изпълнението на европейските проекти“, посочи столичният кмет.

Тя съобщи, че по данни на Националното сдружение на общините в Република България под риск е изпълнението на 110 европейски проекта. „Спечеленото финансиране от европейските програми не трябва да бъде загубено“, добави Фандъкова и даде за пример правителството на Румъния, което още преди няколко месеца е взело решение по въпроса.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

В културния афиш на Ямбол днес

Литературно-музикален спектакъл по книгата „Аз не бях политик“ с автор проф. Огнян Герджиков Представя: Ана Боянова – носител на литературната награда „Блага Димитрова“ за роман за 2014 г. Със специалното участие на: проф. Огнян Герджиков, поета Недялко Йорданов, актьорите Ивана Джеджева и Емил Калев Музикален акцент от Средиземноморието: Ана Боянова […]
плакат огнян герджиков