ФАО: 25 милиона тона зърно не могат да напуснат Украйна

NetNews

Близо 25 милиона тона зърно не могат да напуснат Украйна поради блокираните черноморски пристанища на страната и други инфраструктурни проблеми, причинени от руската инвазия, заяви високопоставен служител на Световната организация по прехраната (ФАО), цитиран от Ройтерс.

„В момента сме изправени пред една почти гротескна ситуация. Налице за 25 милиона тона зърно готови за износ, но те просто не могат да напуснат страната“, посочи Йозеф Шмидхубер, заместник директор на ФАО за пазарите и търговията, на брифинг в Женева.

По думите му има „анекдотични доказателства“ как руските сили крадат зърно от Украйна и същевременно блокират пристанищата, за да не може то да бъде изнесено, предава Асошиейтед прес.

Според Шмидхубер от Украйна са изчезнали около 700 000 тона зърно, но ясна статистика за размерите на кражбите няма.

„Налице са анекдотични доказателства как руските войски разбиват зърнени силози, за да откраднат наличното зърно. Те освен това крадат и оборудване“, казва служителят на ФАО.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Килиан Мбапе бил готов да остане в ПСЖ, но искал да види някаква промяна

Звездата на ПСЖ Килиан Мбапе все още планира да напуска клуба след края на сезона, когато договорът му изтича. Това твърди бившият футболист на „принцовете” Жером Ротен, който в момента работи като журналист. Той определи като неверни информациите, че нападателят се е съгласил да подпише двугодишен договор с френския първенец. […]