Феминизация на бедността: 50% от жените работят за ниски заплати

NetNews

Близо 50% от жените у нас работят в нископлатени отрасли, като получават от 900 до 1250 лева. Това е с 25% по-ниско от средното за страната. Данните бяха изнесени на дискусионен форум „Равнопоставеност на половете на работното място в условията на Ковид-19 пандемия“.

Форумът се организира от КНСБ в партньорство с Комисията за равнопоставеността, семейството, жените и децата към Конфедерацията и Фондация „Фридрих Еберт“.

По думите на зам.-директора на Института по социални и синдикални изследвания Виолета Иванова заетостта на мъжете доминира в две от трите най-високо платени икономически дейности, а различията в заплащането се запазват на високи нива.

Обратно, заетостта на жените преобладава в две от трите най-ниско платени икономически дейности, при това с по-ниска работна залата от тази на мъжете „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Култура, спорт и развлечение“.  Там, където доминира женската заетост, като „Хотелиерство и ресторантьорство“, отново заплатата на жените е по-ниска от тази на мъжете – с 246 лева.

В отрасъл „Професионална дейност и научни изследвания“ с 634 лева е по-ниска работната заплата на жените от тази на мъжете, а наетите в този отрасъл жени са около 60 процента.

Според Виолета Иванова неефективното търсене на решения по тези проблеми води до феминизиране на бедността и загуба за икономиката, както от увеличение на разходите на социалните фондове, така и от пропуснати ползи от неефективното използване на трудовия потенциал, предаде БТА.

Разликата в заплащането води и до разлика в пенсиите, обезщетенията. В пенсиите разликата средно за ЕС е около 30 процента, а в България е около 23,7 на сто, като пенсията на жените през 2020 година е по-ниска с близо 129 лева от тази на мъжете, каза Виолета Иванова. През годините тази разлика се задълбочава.

Според нея това води до изпадане в риск от бедност и социално изключване – 53% от жените пенсионери живеят в риск от бедност и социално изключване.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Синоптик: До около 20 март оставаме в по-зимен режим

Снимка: архив, БГНЕС До около 20 март ще останем в по-зимен режим, с по-чести валежи от сняг. В близката седмица не се очаква обстановка със съществени валежи, но все пак такива ще има по места. Това заяви пред БНТ Анастасия Стойчева от НИМХ. Температурите ще бъдат по-ниски от обичайните за […]