Финландия е готова за спиране на руския газ

NetNews

Финландия е подготвена, в случай че Русия реши да спре доставките на газ за страната, заяви за Ройтерс министърът по европейските въпроси Тити Тупурайнен. Хелзинки трябва в близките дни да реши дали да подаде молба за членство в НАТО, което може да доведе до ответна руска реакция, посочва агенцията.

В края на април финландските власти обявиха, че отказват да плащат за руския газ в рубли. Това може да накара Москва да спре доставките, както вече направи за България и Полша. Този месец финландския държавен газов оператор „Газум“ (Gasum) трябва формално да отговори на искането на „Газпром“ за плащане в рубли. Крайният срок за изпращане на отговора е 20 май. Очаква се следващата седмица Финландия да обяви и дали ще се присъедини към НАТО. Русия вече я предупреди да не го прави, предаде БТА.

„Финландия е подготвена за възможността газовите доставки от Русия да секнат“, заяви Тупурайнен. По думите ѝ Хелзинки е потърсил вече алтернативни източници, като една от мерките е наемането съвместно с Естония на плават терминал за втечнен газ в Балтийско море. Около 60-70 процента от газа, който Финландия ползва, идва от Русия. През миналата година обаче той е съставлявал едва 5 на сто от цялото енергийно потребление на страната, базирано основно на петрола, дървесна биомаса и ядрена енергия, сочат данни от националната статистика. Природен газ във Финландия основно ползва промишлеността, а там той трудно ще бъде заменен, казва експертът по газови пазари Хейки Линдфорс. Ако доставките спрат, много предприятия ще трябва да затворят, допълва той.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Шармейн Стар и провокативните СНИМКИ, които доказват, че годините нямат значение

Днес, 5 май, рожден ден има порно актрисата Шармейн Стар. Шармейн Стар е артистичният псевдоним на Шерин Сантос Ласкано, филипинско–американската актриса в игрални и порно филми, екзотична танцьорка и модел. <blockquote class=“instagram-media“ data-instgrm-permalink=“https://www.instagram.com/p/CdIzWuUo6Eu/?utm_source=ig_embed&amp;utm_campaign=loading“ data-instgrm-version=“14″ style=“ background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:540px; […]