Финландия е предала на Турция само двама гюленисти

NetNews

От 2016 г. Финландия е предала на Турция само двама от десет души, които турските власти са искали да бъдат екстрадирани, съобщи финландското министерство на правосъдието в отговор на искане на телевизия Юле.

Същевременно лицата, предадени на Турция, са обвинени не в тероризъм, а в насилие над деца. При няколко от случаите, според Хелзинки, е нямало достатъчно доказателства, потвърждаващи подозренията в тероризъм, отбелязва телевизията. По две дела, свързани с финансиране на движението ФЕТО на Фетхуллах Гюлен и за клевета на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, е взето решение на турските власти да не бъдат предадени съответните лица.

Освен това финландското министерство на правосъдието е отказало да предаде лицата, осъдени за палеж на турското посолства в Хелзинки, тъй като един от тях имал финландско гражданство. От ведомството са подчертали, че през последните няколко дни Турция не е изпращала искания за екстрадиция, посочва ТАСС. Турция припомни наскоро, че все още очаква екстрадицията на 33-ма заподозрени в тероризъм от Швеция и Финландия.

На 28 юни Турция даде зелена светлина на процеса по присъединяване на двете скандинавски страни към НАТО след среща на президента Реджеп Тайип Ердоган с лидерите им в Мадрид. Ердоган настоя Швеция и Финландия да спазят всичките обещания, които са дали (включително за промяна на законодателството, свързано с тероризма, и предаването на 73-ма терористи), предаде БТА.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Проф. Витанов: Пазете се, отиваме към 2000 заразени на ден

“Сценарият “Синьо лято“ е стабилен. Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли. Лятната вълница си напредва”. Това написа математикът от БАН проф. Николай Витанов в рамките на ежедневните си анализи за разпространението на пандемията от коронавирус у нас. Витанов отново предупреди, че българите може да си […]