Фирми заобикалят 10-годишната давност за дълговете

NetNews

Асоциацията за защита на потребителите получи редица сигнали от граждани за нова подвеждаща практика на фирмите за събиране на дългове. Според Асоциацията, тези компании са успели да измислят начин, който да им позволи да заобиколят приетия наскоро закон, въвеждащ 10-годишната абсолютна давност.

Проверка на АЗП установи, че някои колекторски компании подтикват граждани, набедени за техни длъжници, да подписват споразумения за признаване на дълга. По този начин лицето губи правото си да се позове на давността.

Така например, ако до достигането на 10-годишна абсолютна давност остават няколко месеца, при подписването на такова споразумение тя започва да тече отначало. Често хората са оставени в заблудата, че подобно споразумение не се отразява на срока за давност.

Друга практика на колекторските фирми е да претендират освен за главницата на дълга, но и за лихвите описани в погасителния план на дадена банка.

Банките понякога за да си възстановят първоначално отпуснатите средства, са принудени да се откажат от лихвите в опит да накарат длъжника да изплати поне главницата. Когато колекторски компании изкупят тези кредити, често на безценица и срещу едва няколко процента, те започват да искат от длъжниците да платят цялата сума посочена в погасителния план на банката (главница плюс банкова годишна лихва).

От АЗП ще сезират Комисията за защита на потребителите, както и националния омбудсман Диана Ковачева по случая. Възлагаме своите очаквания на г-жа Ковачева, която е призвана от висотата на заемания от нея пост, да защити по категоричен начин интересите на българските граждани, допълват от Асоциацията.

Те апелират потребителите да бъдат по-внимателни при подписването на каквито и да било документи от фирмите събирачи на дългове. Призовават ги да четат внимателно, по възможност да се съветват с адвокати за своите права, да сигнализират АЗП и да използват пълноценно информационните възможности на интернет.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Над един милион тирове годишно преминават през България

Стокообменът, който Турция реализира с България, е в размер на 4,5 милиарда долара годишно. Той е балансиран, тъй като износът на Турция за България възлиза на около 2,4 милиарда долара, а на България за Турция – 2,1 милиарда долара. През 2021 г.планираме да увеличим взаимния стокообмен до пет милиарда долара, […]