Фон дер Лайен: Да се подготвим за пълно спиране на доставките на руски газ

NetNews

27-те страни членки на Европейски съюз трябва да направят спешни планове, за да се подготвят за пълно спиране на руския газ в резултат на войната на Кремъл в Украйна. Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщава Асошиейтед прес.

ЕС вече наложи санкции на Русия, включително за някои енергийни доставки, и се отказва от контролираните от Кремъл доставки. Но ръководителят на изпълнителната власт на ЕС каза, че блокът трябва да бъде готов за шокови смущения, идващи от Москва, цитира news.bg.

„Също така трябва да се подготвим сега за по-нататъшно прекъсване на доставките на газ и дори за пълно спиране на доставките на руски газ“, каза фон дер Лайен пред законодателния орган на ЕС в Страсбург, Франция.

Тя заяви, че дузина членове вече са били засегнати от намаления или пълни прекъсвания на доставките на газ, тъй като политическото противопоставяне с Москва за инвазията в Украйна се засилва.

„Очевидно е, че Путин продължава да използва енергията като оръжие. Ето защо Комисията работи върху европейски план за извънредни ситуации“, каза тя. „Трябва да се уверим, че в случай на пълно прекъсване газът тече към мястото, където е най-необходим. Трябва да осигурим европейска солидарност.

Страните от Европейския съюз вече се съгласиха миналия месец, че всички хранилища за природен газ в 27-членния блок трябва да бъдат заредени до най-малко 80% капацитет за следващата зима, за да се избегне недостиг през студения сезон. Новият регламент също така казва, че подземните газови хранилища на територията на ЕС ще трябва да бъдат запълнени до 90% от капацитета си преди зимата 2023-24 г.

Войната в Украйна накара 27-членния блок да преосмисли своята енергийна политика и да скъса връзките си с руските изкопаеми горива. Страните членки се съгласиха да забранят 90% от руския петрол до края на годината в допълнение към забраната за внос на руски въглища, която ще започне през август.

ЕС не е включил газ, гориво, използвано за захранване на фабрики и производство на електричество – в собствените си санкции от страх да не навреди сериозно на европейската икономика. Преди войната в Украйна тя разчиташе на Русия за 25% от петрола и 40% от природния газ.

За да намали използването на руска енергия, Европейската комисия диверсифицира доставчиците.

„И нашите усилия вече правят голяма разлика“, каза фон дер Лайен. „От март глобалният износ на втечнен природен газ (LNG) за Европа е нараснал със 75% в сравнение с 2021 г. Износът на LNG от САЩ за Европа почти се е утроил.“

Междувременно средният месечен внос на руски тръбопроводен газ намалява с 33% в сравнение с миналата година, каза фон дер Лайен, като призова за бърз преход към възобновяеми източници на енергия.

„Някои казват, че в новата среда за сигурност след агресията на Русия трябва да забавим зеления преход. Този преход ще дойде на „цената на основната сигурност“, казват те. Точно обратното е. Ако всички ние не правим нищо друго, освен да се състезаваме за ограничени изкопаеми горива, цените ще експлодират още повече и ще напълнят бойния сандък на Путин“, каза тя. „Възобновяемите източници са домашно произведени. Те ни дават независимост от руските изкопаеми горива. Те са по-рентабилни. И са по-чисти.“

Съветът на ЕС постигна съгласие миналия месец да повиши дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс на блока до поне 40% до 2030 г. – спрямо предишната цел от 32%. В допълнение, целта за намаляване на потреблението на енергия с 9% за 2030 г. ще стане задължителна за всички държави-членки на ЕС за първи път.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Емрах се "похвали" с поредна издънка на пътя (ВИДЕО)

Наследникът на Тони Стораро – Емрах отново се похвали в социалните мрежи, но не с някоя нова песен или професионален успех, а с „геройството“ да шофираш с над 160/час. При това високата скорост е вдиганата в населено място, което прави нарушението му изключително опасно не само за неговия живот, но […]