Фон дер Лайен: Европа осигурява уникална възможност страните членки да рестартират икономиката си

NetNews

Пандемията от COVID-19 ще задълбочи пропастта между бедните и богатите в Европа, ако политиците не обединят усилията си, за да сложат край на здравната криза по цял свят. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева на конференция на Европарламента, посветена на икономическото възстановяване от пандемията.

Според Георгиева част от възстановяването е финансовата подкрепа за икономиките и инвестиции в технологии и практики за екологично чисти решения. Директорът на МВФ похвали също европейските правителства за отделените три трилиона евро за фискална подкрепа на компании и домакинства в ЕС:

"Пътят на възстановяването е много несигурен и което е по-важно – неравен. Несигурен, защото продължава състезанието между мутиращия вирус и ваксините. Неравен, заради разликата в отправните позиции, икономическата структура и способността за реакции, които създават неравенства както между, така и вътре в държавите."

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен призова за ускорено ратифициране на решенията за участие в механизма за възстановяване на ЕС NextGenerationEU, който е в размер на 750 милиарда евро:

"Европа осигурява на всяка страна членка уникалната възможност да рестартира икономиката си. От вас зависи дали ще се възползвате. Възстановяването не е да превъртим часовника назад до преди година. Това е моментът да градим по-добро бъдеще."

Директорът на Европейската централна банка Кристин Лагард изтъкна инструментите, с които институцията подпомага европейците в пандемията. Това са Програмата за пандемично изкупуване на стойност 1850 милиарда евро, отпускането на безлихвени кредити за фирми и домакинства, както и операции за дългосрочно финансиране.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хаос, опашки и безполезен ваксинационен план: А сега накъде?

Хаос. Опашки от стотици опиращи се един до друг хора. Провален ваксинационен план. Това е ситуацията към момента в България и тя трудно може да бъде прикрита въпреки младежкия плам, с който здравният министър, председателят на НОЩ и дори директорът на „Пирогов“, опитаха да представят системата „юруш на ваксините“, която […]