Фотоизложба в МВнР представя традициите и обичаите на страните от Югоизточна Европа

NetNews

Документална изложба под наслов „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в страните от Югоизточна Европа“ представя характерните за региона народни обичаи, чествания и традиции, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Тя беше открита днес в в Министерството на външните работи по повод и в навечерието на 65-та годишнина от присъединяването на България към ЮНЕСКО, което отбелязваме на 17 май 2021г. „Всяка годишнина е повод за равносметка. От присъединяването си към ЮНЕСКО през 1956 г. България споделя и работи активно за изпълнение на основните цели и програми на организацията. Участието ни в дейността на ЮНЕСКО от своя страна ни дава възможността да присъстваме достойно в световната съкровищница на материалното, нематериалното и документално-културното наследство“, заяви генералният директор на дирекция „Глобални въпроси“ Уляна Богданска. Тя отбеляза още, че ЮНЕСКО играе важна роля в мобилизирането на културната, образователната и научната общност. Експозицията документира в над 100 фотографии ярки елементи от живото културно наследство на региона и цели да запознае с ценностите, заложени в конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство на човечеството. На паната са изобразени разнообразни предмети, артефакти и социални практики, характерни знания и умения, свързани с бита на държавите от региона. Изложбата е по инициатива на Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство и се организира от Националната комисия за България за ЮНЕСКО и Държавният културен институт към Министерството на външните работи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Свършва ли ерата на Борисов

Малко са европейските лидери, които са по-цветни и противоречиви от българския премиер Бойко Борисов. Това пише в коментар на изданието The New European. Статията посочва, че сега е възможен нов старт за България. Припомня се, че началото на края за Борисов е дошло през миналото лято. Тогава в публичното пространство […]