Франсоа Фийон беше осъден и на втора инстанция по аферата „Пенелъпигейт“

NetNews

Бившият френски премиер Франсоа Фийон беше осъден и на втора инстанция по аферата „Пенелъпигейт“ – скандала с фиктивното назначаване на съпругата му за асистент в парламента, за което за 15 години тя е получила стотици хиляди евро заплата, без да върши никаква работа, предаде БНР, позовавайки се на Франс прес.

Апелативната инстанция намали присъдата на Франсоа Фийон от 5 на 4 години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок след това. Съпругата му Пенелъпи е осъдена на 2 години условно. Те трябва да възстановят 800 000 евро на Националното събрание и да платят глоби по 375 000 евро.

Франс прес посочва, че заради възрастта си – вече 68 години, бившият премиер няма да бъде вкаран зад решетките. Въпреки това адвокатите му заявиха, че ще обжалват и пред върховния съд.

Скандалът избухна през 2017 година и беше причината Фийон да оттегли кандидатурата си за президент, въпреки че беше сочен за фаворит. Доскоро той беше в управителните съвети на руския нефто- и газодобивен холдинг „Сибур“ и на „Зарубежнефт“, но ги напусна, след като Русия нападна Украйна.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Бус с ученици удари кон между Клисура и Антон

Бус с ученици претърпя инцидент на Подбалканския път София-Бургас, предаде NOVA. Превозното средство е ударило кон на пътното платно между Клисура и Антон. За щастие няма пострадали, но учениците са силно изплашени от случилото се. Те са от Професионалната гимназия по селско стопанство в град Мъглиж. Пътували от София за […]