Франция влиза в нов 4-седмичен локдаун

NetNews

Франция отново въвежда локдаун на цялата си територия и затваря училищата заради новата вълна на пандемията. Това обяви в телевизионно обръщение към французите президентът Еманюел Макрон, цитиран от БНР.

"Не трябва да си затваряме очите" пред влошаването на епидемичната ситуация – това предупреди президентът Макрон в реч с дълго предисловие, преди да обяви вече очакваните мерки. От събота карантината, въведена в 19 департамента, ще важи за цялата континентална територия на Франция: с вечерен час от 19 ч., излизане в до 10 км и затваряне на търговски обекти, които не са от първа необходимост.

След Великден училищата ще останат затворени: четири седмици за началния и три седмици за средния и горния курс. Обучението ще бъде от дистанция. До последно президентът не се решаваше на тази мярка. Макрон обяви графика на масовата ваксинация, които ще стават по възрастови групи от април до юни, с обещанието до края на лятото всеки пълнолетен французин да може да се ваксинира. Той завърши с обещание от май да започне постепенно отваряне на културните институции и на заведенията и си позволи да вярва, че краят на кризата наближава..

"Ще загубим контрола, ако не предприемем мерки сега", каза президентът в телевизионното обръщение към нацията. Той остави отворена и възможността за удължаване на новия локдаун. "Това е най-доброто решение за забавяне на вируса", каза президентът и добави, че Франция е успяла да запази училищата си отворени по-дълго по време на пандемията, отколкото много нейни съседи. Макрон изрази оптимизъм по отношение на хода на пандемията, като отбеляза, че може да се види "светлината в края на тунела", но също така предупреди, че вариантът на коронавируса, открит първоначално във Великобритания, вече напълно циркулира в цяла Франция.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пловдивски криминалисти разкриха две оранжерии за марихуана

Oперация по противодействие на производството и разпространението на наркотици са провели от пловдивската полиция под ръководството на Окръжната прокуратура в Пловдив, съобщиха от МВР. Действията са осъществени на територията на Клисура и пазарджишкото село Звъничево. След получена оперативна информация за лица, занимаващи се с отглеждане на марихуана в Клисура, служителите […]