Хелзинки се кани да прекрати доставките на руски газ

NetNews

Финландското правителство се готви да прекрати доставките на природен газ от Русия още през месец май, предаде БНР.

Това съобщава изданието Helsingin Sanomat.

Финландското ръководство вече недвусмислено заяви, че няма да плаща за доставките в рубли. „Газпром “ поиска от финландската държавна газова компания Gasum да реши дали ще плаща в рубли или не до 20 май.

Според изданието и на много други европейски страни е поставен същият срок да вземат решение.

Възможно е на 21 май доставката на руски газ за Финландия и по-голямата част от Европа да бъде спряна. Според официални оценки съществуващата газова инфраструктура на Финландия – естонският газопровод и терминалите за втечнен природен газ, няма да са достатъчни, за да замени руския газ.

Газът играе много по-малка роля в енергийния микс на Финландия, отколкото в страните от Централна и Южна Европа. Миналата година газът представляваше едва около 5% от общото потребление на енергия.

Проблеми се очакват за индустрията, където газът се използва не като източник на енергия, а като суровина за технологични процеси. Две трети от газа във Финландия се използва от промишлеността. Най-големите потребители са компании от химическата и дървопреработвателната промишлености.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Италия се разделя със зеления сертификат

От днес в Италия отпада зеленият сертификат. Той или отрицателен COVID тест ще важат при влизане в страната до 31-ви май, но вече няма да се изисква „формуляр за локализиране на пътници“. Зеленият сертификат отпада навсякъде на територията на страната с изключение на здравните заведения и домовете за възрастни, където […]