Хиляди животновъди и гости празнуваха край Петропавловския манастир

NetNews

Хиляди посетители от цялата страна прие в трите дни на изданието си Националният събор на овцевъдите, който се проведе край Петропавловския манастир до Лясковец, предаде БНР.

Организатор на събора е Националната овцевъдна и козевъдна асоциация с подкрепата на Министерството на земеделието.

За първи път на събора имаше патриотична зона, наречена „Чифликът“, където се представяха българските традиции. За поредна година гостува „Пътуващото читалище“ на Ивайло Шопски, който разказа за училището за юнаци:

„Националното дружество „Традиция“ заедно с Регионалният исторически музей Благоевград показват на най-малките революционните борби на българите. Да не забравяме и „Детската творителница“, в която децата, всичко, което видят тук, могат да го претворят, пречупено през тяхното въображение“.

В демонстрациите се включиха и Хотнишките баби, пазителки на традициите, които споделиха:

„Поддържаме ги, стараем се да ги поддържаме“.

„Чепкаме, предем, месим, всичко можем“.

„Ей този дух, който го има българинът, душата, сърцето да има нещо вътре, не идва ли от вътре, нищо не става“.

Най-атрактивни на събора на овцевъдите бяха фермерските състезания. Мариян Балтаджиев от силистренското село Попина получи наградата от 1000 лева в състезанието за най-тежък коч. Неговото животно „закова“ кантара на 170 кг.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Привличат шивачки с фитнес и масажи

По време на пандемията голяма част от бизнеса освободи служители. Шивашките фирми в Русе са пример за това. Отскоро те отново започнаха работа с чужди брандове, но шивачки няма. За да привлекат служители в сектора, някои работодатели предлагат екстри – като фитнес на работното място или масаж, предаде БНТ. Над […]