Хиляди сърби на протест в Белград в подкрепа на Русия и срещу НАТО

NetNews

Хиляди сърби на протест в Белград в подкрепа на Русия и срещу НАТО

Снимка: БГНЕС

Хиляди сърби, развяващи руски и сръбски знамена и носещи портрети на руския президент Владимир Путин, проведоха шествие до руското посолство в Белград в петък, за да протестират срещу опитите на сръбското правителство да се дистанцира от Москва след инвазията в Украйна, съобщава Ройтерс.

Още по темата

15 апр 2022 23:30

126

Тълпи от хора, много от които от ултранационалистически организации, се присъединиха към шествието от центъра на града до намиращото се наблизо руско посолство, където изстреляха сигнални ракети и изсвириха химните на Русия и Сърбия, наричайки двете страни братски.

„Дойдох на това шествие, за да подкрепя Русия и да кажа високо и ясно „не“ на политиката на властите в Белград, които взеха срамното решение да гласуват против Русия в ООН“, казва Младен Обрадович, един от протестиращите.

През последните седмици Белград гласува три пъти резолюции на ООН, които осъдиха руската инвазия в Украйна и я отстраниха от основния орган на ООН за правата на човека. Москва нарича действията си в Украйна „специална операция“.

Все пак Сърбия, която е почти напълно зависима от руския газ и нефт, отказва да наложи санкции срещу Кремъл и запазва редовните си полети до Москва.

Протестиращите скандираха „Не на НАТО“ и „Сърбите и руснаците са братя“, както и лозунги срещу президента Александър Вучич, който спечели президентския на 3 април, а неговата Прогресивна партия получи най-много гласове на парламентарните избори.
/БТА/

 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Облачно в събота, в неделя дъжд и сняг и студ

Облачността от юг-югозапад ще започне да се увеличава, първоначално висока. След обяд и вечерта на отделни места, главно в западната половина от страната ще превали дъжд. Възможно е и да прегърми. Вятърът ще се ориентира от северозапад и в Дунавската равнина ще се усили до умерен. Максималните температури ще бъдат […]