Хиляди сърби на протест в Белград в подкрепа на Русия и срещу НАТО

Скандираха "Не на НАТО" и "Сърбите и руснаците са братя"
16 апр 2022 07:46, Елка Василева
266
Хиляди сърби на протест в Белград в подкрепа на Русия и срещу НАТО
Снимка: БГНЕС

Хиляди сърби, развяващи руски и сръбски знамена и носещи портрети на руския президент Владимир Путин, проведоха шествие до руското посолство в Белград в петък, за да протестират срещу опитите на сръбското правителство да се дистанцира от Москва след инвазията в Украйна, съобщава Ройтерс.

Още по темата
Тълпи от хора, много от които от ултранационалистически организации, се присъединиха към шествието от центъра на града до намиращото се наблизо руско посолство, където изстреляха сигнални ракети и изсвириха химните на Русия и Сърбия, наричайки двете страни братски.

"Дойдох на това шествие, за да подкрепя Русия и да кажа високо и ясно "не" на политиката на властите в Белград, които взеха срамното решение да гласуват против Русия в ООН", казва Младен Обрадович, един от протестиращите.

През последните седмици Белград гласува три пъти резолюции на ООН, които осъдиха руската инвазия в Украйна и я отстраниха от основния орган на ООН за правата на човека. Москва нарича действията си в Украйна "специална операция".

Все пак Сърбия, която е почти напълно зависима от руския газ и нефт, отказва да наложи санкции срещу Кремъл и запазва редовните си полети до Москва.

Протестиращите скандираха "Не на НАТО" и "Сърбите и руснаците са братя", както и лозунги срещу президента Александър Вучич, който спечели президентския на 3 април, а неговата Прогресивна партия получи най-много гласове на парламентарните избори.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
18
 
22
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Браво Сърбия !!!
207
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, как все при немците ходят да работят, а само мислено са с руснаците? Айде, сърби, тръгвайте към Москва, Сибир, Урал и Камчатка.
206
15
 
17
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Кой нормален човек би подкрепял фашисткият укропски режим?
205
18
 
21
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Да живее Русия. Да живеят нашите руски братя. Да живее Путин. Българският народ винаги е обичал своите руски братя и винаги ще ги обича.
204
17
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
И в Сърбия има крепостни селяни с празни кратуни.Титовската политика в днешно време е неприложима.Сърбия трябва да избере:цивилизация с ЕС и САЩ или крепостно робство,бедност и корупция с Русия.
203
10
 
15
 
! Отговори
Bjal преди 2 години
Бреи много промивала мозька таз ваксина аиде американските гьзолизци малко ви остава ще срещнете оня с рогата скоро
202
7
 
8
 
! Отговори
ние не сме сърби преди 2 години
Оста Сърбия Атина винаги е била дружно срещу България. Нашето членство в ЕС и НАТО засега балансира донякъде това, но все пак нека си спомним че 20 години не може да прокараме интерконектора през Гърция.
201
14
 
12
 
! Отговори
Моамадъ преди 2 години
И тия на шествието са набори на Милошевич и при него отиват
200
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Браво: да ти помогне кой и за какво. Какво ти е помогнала твойта "матушка", освен да ти нахлузи една диктатура и да ти вдигне кльонове по оградата за да не избягаш от руския рай, а?
199
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не забравят бомбите на Нато сърбите. Ако бяха бомбите на Нато хвърлени в България те щяха да забравят всичко за 1 година и ще искат в Нато българската памет е къса, тя не е дълга и обичат да лижат.
198
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия за какво протестират? Не щат китайски ракети а руски ли?
197
15
 
19
 
! Отговори
ХаХа ха ха преди 2 години
До Браво! ще ни помогнат руснаците ???както последно ни помогнаха 1944 ли с окупация и убийства А не ни трябва бушменска помощ Вън русоробите от българия.
196
19
 
33
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Браво на сърбите не са като нас предатели .а ние българите сме дупедавци още от османско робството Ашколсун на сърбите защитават истината а не окупаторите хамериканци *** на света вземете пример от тях защото един ден ще плачем на умряло нито Америка нито Европа ще ни помогне ако някой си мисли че ще ни помогне Европа и Америка жестоко се лъжете много
195
18
 
16
 
! Отговори
Хахо преди 2 години
Били братя сърби и руснаци ???Братя са германци и австрийци Руснаци и беларуси македонци и българи .Но сърби и руснаци Са толкова братя колкото българи и шведи Не си приличат нито външно нито по темперамент нито по манталитет.Пропагандата в двете страни ги побратими
194
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
освен плескавица и музика друго нищо не става от тях.
193
27
 
20
 
! Отговори
Абе тая преди 2 години
държава Сърбия трябва да изчезне....Сръбските русифили да изчезват в Кремъл заедно с нашите. Територията ще я разделим на Балканите
192
34
 
24
 
! Отговори
И питамаз преди 2 години
Коъ нормален народ ще прави демонстрация в подкрепа на агресори , убийци крадци и изнасилвачи!
191
16
 
22
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Сърби ги сърбите за албанска рязана карабина .ядоха я и пак искат.Те са яли пердах от всички балкански страни а и български са опитвали.
190
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пу_тлеро_питеци, май сте забравили кой, как и защо създаде македонската нация и език и македонизма, а? Не са "краварите", а любимата ви Русия/СССР. И защо? Ами така по-безболезнено нашата "асвабадителка" откъсна парче от снагата на България и го хариза на своето любимо чедо Сърбия. И сега, днес, към днешна дата още берем плодовете на тази толкова хуманна и справедлива политика. А вие, безродни дребни душички, продължавайте да им се кланяте и да им лижете блатните изостанали в 19 век г_ъзове.
189
29
 
33
 
! Отговори
тя преди 2 години
Русия ,ние честните българи сме с теб ! Да живее Путин !