Хонконг под опеката на Китай: симулация на сигурност и благоденствие

NetNews

Пекин контролира политическата ситуация в днешен Хонконг. Демократичното движение на практика беше елиминирано – както от улиците на мегаполиса, така и от парламента на „специалния административен район“. Всичко това стана възможно, след като демократичните активисти бяха отлъчени и подложени на репресия. На тяхно място, напред бяха изтикани „патриотични“ кандидати. Междувременно демократични сайтове като „Stand News“ и „Citizen News“ и вестници като „Apple Daily“ бяха закрити.

Като основа за това развитие послужи Законът за националната сигурност, въведен в Хонконг през юни 2020 година. Формулата „Една държава, две системи“, приета след края на британското колониално управление през 1997 г., официално не е отменена, но играе все по-незначителна политическа роля.

Притеснения за приятеля в затвора

33-годишната художничка Стела, която тъкмо е посетила приятеля си в затвора, разказва: „Разделяше ни преграда от плексиглас. Позволиха ни да разговаряме по телефона в продължение на 15 минути“. Веднъж месечно Стела посещава приятеля си. Тя предполага, че той няма достъп до никакви източници на информация, което си личало от разговорите им в последно време. Освен това приятелят ѝ вече бил преместен в единична килия, а Стела се тревожи за физическото и психическото му здраве.

Мъжът бил арестуван във връзка с протестното движение от 2019 година, но все още очаква съдебния си процес. Стела общува с ДВ чрез криптирани съобщения и е много внимателна с личната информация, която споделя, за да не застраши допълнително себе си или приятеля си.

„Принудителен патриотизъм“

Дороти, която също е на 33 години, не се радва на официалните празненства. Казва, че трудно понася гледката на националните знамена по улиците и онова, което се казва в официалните речи. Според нея „властите симулират стабилност и благоденствие“. Спомня си за протестите от предни години, придружени от кървави сблъсъци. Тя лично е била свидетел и очевидец на всичко това.

Днес Дороти има дете на две години и половина и се възмущава от онова, което дъщеря ѝ някой ден ще изучава в училище: „Училищните настоятелства се подчиняват на правителството и засилват т.нар. патриотично възпитание. Дори в детските градини властите насърчават децата редовно да развяват националния флаг на Китай, да пеят химна и да рецитират патриотични лозунги на мандарин“, разказва Дороти. Тя се опасява, че подобен „принудителен патриотизъм“ може по-късно да доведе до отчуждение между родители и деца.

Пропагандата на Пекин, съчетана с репресии срещу активистите, може би вече оказва влияние върху обществените нагласи. Според проучване на Института за изследване на общественото мнение в Хонконг (HKPORI) оценката за Китай по десетобалната система се е повишила от 4,8 през юни 2019 г. до 6,1 през юни 2022 година. За същия период резултатът за Хонконг е намалял от 8,6 до 7,8.

Броят на затворниците нараства

През 2019 г. уличните протести в Хонконг достигнаха своята кулминация. Те бяха предизвикани от планирания нов закон за екстрадиране, който трябваше да позволи обвиняемите от Хонконг да бъдат екстрадирани в континентален Китай. В крайна сметка протестите срещу правителството бяха потушени, а много от младите участници в него – арестувани.

Според доклад на базирания във Вашингтон Съвет за демокрация в Хонконг броят на политическите затворници в Хонконг е нараснал рязко през последните четири години. Днес броят им е 1014, а средната присъда е 1,6 години. Повече от половината от задържаните са под 25 години, а 15% от тях – и непълнолетни.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Швейцарец броди 10 години из улиците, след като се изгубил по време на мач на „Сан Сиро“

Швейцарецът Ролф Бантле се превръща в световна футболна сензация, въпреки факта, че прекарва цели 10 години като бездомник в Милано. Причината е, че той решава да остане в града, след като пристига от родината си за мач на „Сан Сиро“, на който след това се губи. През 2004 г. той […]