Храните, които ни правят още по-гладни

NetNews

Съществуват редица причини, поради които огладнявате бързо след като сте се хранили. Една от тях е видът на храната, която сте консумирали. Може да си мислите, че сте се заситили, но това далеч да не е така. Има храни, които всъщност ви оставят още по-гладни, доставят празни калории на организма, от които само пълнеете, без да имате енергия и да се чувствате сити.

За да избегнете прекаляването с калориите през деня, идващи от честата консумация на висококалорични, но недостатъчно питателни и засищащи храни, вижте кои са храните, които всъщност ви оставят още по-гладни.

Енергийни барчета

Енергийните барчета или гранола барчетата са популярна междинна закуска, която обещава да ви зареди с енергия. Освен това, ако си ги приготвите вкъщи или купите здравословни барчета без добавени захари и изкуствени съставки, бихте очаквали да ви заситят, без да изпитвате вина, че ядете нещо нездравословно. Истината е, че в такива десерти се съдържат огромни количества захари. Дори барчето ви да не съдържа добавена захар, то е богато на овесени ядки, мед, кленов сироп, царевичен сироп, сироп от агаве или тръстикова захар. Звучи като здравословен избор, но въпреки това тези съставки си остават високовъглехидратни. Като добавите какаото, ядките, семената в тези барчета трябва да помислите за каква калорийна бомба става въпрос. Тази бомба избухва внезапно, повишава рязко нивата на кръвната захар и инсулина, които скоро след това също толкова рязко спадат. Вие се чувствате уморени, спи ви се, отново сте изключително гладни.

Готова зърнена закуска

Зърнените закуски, които се разтварят в прясно или кисело мляко за закуска, не са достатъчно богати на протеини, фибри, мазнини, които да ви заситят. Те съдържат главно въглехидрати и захари, които предизвикват вълчи глад, скоро след като сте закусили.

Алкохол

Макар алкохолът да е напитка, той има същия ефект – предизвиква глад, който ви предразполага към посягане към калорични храни. Мезетата, които вървят с алкохола, обикновено са калорични и добавят излишна хранителна стойност към дневния ви прием.

Кисело мляко

Ако ядете само кисело мляко, то ще ви засити само за момент, а след това отново ще усетите остър глад. За да се предпазите от този ефект, добавете нещо питателно към киселото си мляко – ядки, семена, плодове.

Плодове на закуска

Закуската е най-важното хранене за деня. Тя трябва да изобилства от протеини, фибри, мазнини, полезни въглехидрати. Ако закусвате само плодове, те няма да ви дадат нужната ситост за дълго време. Това ще ви накара да посегнете към нещо калорично още преди да е станало време за обяд.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Илияна Йотова: Целта е да се сформира стабилно правителство

Развитието на България, регионалното сътрудничество, бъдещето на Европа и ролята на младите хора в обществения и политическия живот обсъди на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова с 40 младежи от четири държави – Албания, България, Косово и Република Северна Македония. Те са участници в международния форум „Активна младеж за проспериращи общества“, […]