Христофор Караджов: Това трябва да е краят на тръмпизма

NetNews

Надявам се, че това е краят на тръмпизма, но не и краят на американската демокрация.

Това мнение изрази пред БНР Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет, след снощните размирици пред сградата на Конгреса във Вашингтон, които блокираха процедурата по валидиране на резултата от президентските избори през ноември.

Демонстранти нахлуха в Капитолия, след като преодоляха охраната на сградата, а конгресмените бяха евакуирани. Нито едно от възраженията срещу провеждането на президентския вот в определени щати, на които някои от републиканците разчитаха, а президентът Доналд Тръмп постоянно говори, нямат шанс да минат през американския Конгрес, но срамното петно остава, коментира Караджов, цитиран от Фрогнюз.

„Най-тъжното е, че имаме и жертва“. /б.р. – по-късно стана ясно, че жертвите са четири/

„Това е демокрацията, която обича да дава за пример своите постижения на другите държави. Как може да ги даваш за пример сега, когато в деня, в който изборите трябва да бъдат сертифицирани във върховния законодателен орган, имаш граждани с оръжие в Капитолия, в парламента?“

Силата на Тръмп е в това, че има около 75 милиона души, които го подкрепиха на тези избори, подчерта преподавателят. „75 милиона души са си 75 милиона души – това е второто най-голямо количество гласове, дадени за американски президент в историята. Това са реално хора, които са имали причини да подкрепят Тръмп.“

Тръмп до голяма степен е изоставен от много от републиканските си съюзници, защото действията му преминаха всякакви граници, смята Христофор Караджов. Според него много от републиканците са се стреснали, че с подобни действия се дава картбланш на демократите, ако загубят изборите след 4 години, и те да излязат по улиците.

„В какво се превръщат Съединените щати тогава? Това е един много опасен процес. За съжаление Републиканската партия до голяма степен се превърна в заложник на Тръмп през тези 4 години, точно защото той се харесва на немалък брой хора, успява да мобилизира подкрепа и политиците отговарят на стимули като електоралната подкрепа.

Те не могат да се „самоубиват“, когато излязат срещу голяма част от електората.“

Не само Джо Байдън беше потресен от тези събития. Бившият президент Джордж Буш излезе с много остра реч. Водещи републиканци излязоха със становища, допълни Христофор Караджов. В Сената до момента имаха превес републиканците, сега това се променя след балотажа в Джорджия, посочи той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Завършиха горещите тестове на шести енергоблок на АЕЦ „Тянван“

Тестовете, които симулират температурата и налягането, на които ще бъдат подложени реакторните системи по време на нормалната им експлоатация, бяха завършени в шести енергоблок на АЕЦ „Тянван“ в Китай. Очаква се реактор ACPR1000 да бъде въведен в търговска експлоатация до края на тази година. Пети и шести енергоблок на централата […]