Христо Иванов: Илко Желязков още днес трябва да подаде оставка

NetNews

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов настоя зам.-председателят на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков да подаде оставка. Желязков, заедно с Делян Пеевски и Васил Божков, вчера бе санкциониран от САЩ по закона “Магнитски”.

“Днес сме тук да поискаме оставката на корупционния офицер на влияние не просто на Пеевски – на Доган и на Сарая, на Държавна сигурност и на цялата корупционна отровна тъкан, която задушава нашата държавност. Илко Желязков, подай си оставката веднага, стига си срамил държавата”, заяви Христо Иванов във видео, излъчено на живо във фейсбук.

Той посочи, че името на Желязков не става публично известно само от вчерашното съобщение на САЩ, а за него имаше редица публикации, че е част от мрежата за влияние на Сарая. Напомни и че е назначен в бюрото за контрол на СРС с гласовете на ГЕРБ и ДПС, както и че е кадър на Държавна сигурност, минал през годините през различни позиции в различни институции.

“Илко Желязков трябва още днес да си подаде оставката. И не само той. Оставка трябва да подаде и главният прокурор Гешев, който носи институционалната отговорност, затова че от американското министерство на финансите да ни кажат неща, които ние в София знаем”, каза Иванов.

Съпредседателят на “Демократична България” каза още, че главният прокурор Иван Гешев носи отговорност и за липсата на разследване за чекмеджетата с кюлчета и пачки евро в премиерската резиденция в “Бояна”.

“Днес излезе още едно нещо, за което Гешев си е затварял очите – Борисов призна, че той не е питан коя е Мата Хари и че не е казал на прокуратурата”, каза Иванов. Напомни, че въпросът коя е т.нар. Мата Хари е важен, не защото става дума за личните отношения на бившия премиер, а защото това е ключов свидетел, който може да потвърди дали Борисов е разполагал със суми, които няма как да обясни.

“Разследване срещу Борисов няма, Гешев замиташе следите. Разследване срещу Желязков няма. Разследване за твърденията, които самият Божков правеше, затова че е давал подкупи няма. Разследване срещу Пеевски за множество скандали няма. И за всичко това отговаря Цацаров, първо, и след това Гешев”, каза Христо Иванов.

Той обяви, че “Демократична България” подкрепя инициативата на гражданското сдружение “Боец”, което вчера обяви граждански действия затова Иван Гешев да бъде изхвърлен от Съдебната палата.

“Това не може повече да се търпи, тези хора един по един трябва да бъдат изхвърлени от българските институции, за да започне дългият път към възстановяване на доверието към тях. И не, няма американците да ни свършат тази работа, ние трябва да си свършим тази работа”, каза още Христо Иванов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ученици от българското неделно училище рецитираха стихотворения на Ботев в Скопие

Церемония по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се състоя на 2 юни 2021 г. пред барелефа на Христо Ботев в Скопие, съобщиха от Министерство на външните работи. В словото си посланик Ангел Ангелов припомни основни моменти от живота и делото на бележития […]