Хулуси Акар: Възможна е среща Путин-Зеленски в близките дни

NetNews

Никакъв военен кораб не е преминавал Босфора след началото на войната в Украйна, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар, като допълни, че в рамките на Конвенцията от Монтрьо страната му е информирала всички страни, че няма да допуска преминаването на военни кораби през пролива под никаква форма, съобщи Анадолската агенция.

Коментирайки срещата на НАТО в германската военновъздушна база Рамщайн, министърът посочи, че Турция следи с тревога събитията в Украйна и подчерта необходимостта от диалог и сдържаност.

„Трябва да открием пътя на дипломацията чрез умерен подход. Смятаме, че така ще успеем да намерим по-лесно мирни решения“, каза той.

Според Акар е възможно в идните дни да се състои среща на двамата лидери в конфликта Владимир Путин и Володимир Зеленски, както предлага турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Турция е готова да допринесе с каквото може, включително посредничество, за да се осигури прекратяване на огъня възможно най-скоро и да не се влошава допълнително хуманитарната ситуация, която става все по-лоша“, каза Акар.

Министърът предупреди, че са възможни „много сериозни последствия“, ако Черно море се превърне в зона на съперничество, което по думите му при никакви обстоятелства не бива да се допуска.

Той засегна и въпроса за опасността от плаващи мини в Черно море, като отбеляза, че се спекулира с техния брой. Акар посочи, че досега са били унищожени контролирано три мини, а турски кораби, хеликоптери, самолети и екипи на силите за подводна отбрана (SAS) наблюдават морето за евентуални взривни устройства.

„Следим внимателно Босфора, контролираме входовете и изходите и са взети допълнителни мерки, така че да не бъдем изненадани“, каза той. Министърът добави, че Турция има капацитета не само да отговори на собствените си нужди, но е уведомила и съюзниците си, че е готова да помогне и на тях в борбата с мините.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

20 полицаи анулирали незаконно глоби за 70 000 лева

Над 20 служители на Главна дирекция „Национална полиция“ са анулирали незаконно фишове и глоби за нарушение на правилата на пътя, заяви на брифинг началникът на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП Калоян Драганов. Установената щета на бюджета към момента е за 70 000 лв. От ГДНП съобщиха, че служителите са използвали […]