Хърватия: Няма да бъдем особено засегнати от спиране на руския газ

NetNews

Хърватия е една от страните членки на ЕС, която би усетила най-слабо последиците от евентуално спиране на руските газови доставки, тъй като Загреб разполага с терминала за втечнен природен газ (LNG) на остров Крък, каза снощи хърватският министър на икономиката и устойчивото развитие Давор Филипович, цитиран от Хина.

В случай на такава ситуация ние ще бъдем сред най-добре подготвените страни в ЕС, каза той след срещата на енергийните министри на ЕС.

Това беше първото заседание на енергийните министри от Евросъюза, на което присъства Филипович, след като пое икономическото ведомство от Томислав Чорич преди няколко дни.

Филипович каза, че Хърватия вече е увеличила капацитета на LNG терминала на остров Крък от 2,6 на 2,9 милиарда кубични метра газ и желае да го увеличи допълнително с помощта на европейски партньори.

Филипович каза, че страните членки са поискали по-ясни инструкции от Европейската комисия по въпроса за искането на Москва руският газ да се плаща в рубли.

Русия спря доставките на газ за Полша и България, като обясни решението си с това, че двете страни отказват да плащат синьото гориво в рубли, припомня Хина, предаде БТА.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Заводът Packard е мъртъв

Собственикът на сградата на завода Packard пропусна крайния срок за разрушаването ѝ градът вероятно ще трябва да разчисти руините за сметка на данъкоплатците. Тъжната история на изоставената фабрика на Packard взе неочакван обрат, когато собственикът ѝ, перуанският бизнесмен Фернандо Палазуело, пропусна крайния срок 21 април 2022 г., определен от съда […]