Чипирането започна: Създадоха подкожен чип за съхранение на паспорта за ваксинация срещу COVID-19

NetNews

Шведски учени от базираната в Стокхолм компания Epicenter са разработили и създали технология за микрочип, способна да съхранява паспорт за ваксинация срещу COVID-19. Информацията от микрочипа може да бъде прочетена от множество устройства, които използват NFC технология. Чиповете се имплантират подкожно.

Чипът, имплантиран под кожата, беше представен от главния изпълнителен директор на DSruptive, който е основател на Шведската асоциация на биохакерите. Чип с големината на оризово зърно може да се постави например под кожата на ръката между показалеца и палеца. Според разработчиците микрочипът може да бъде премахнат по всяко време.

В момента вече има няколко компании, които използват имплантирани микрочипове за идентифициране на служители. Технологията беше пусната за първи път на Three Square Market в Уисконсин (САЩ) през 2017 г. Служителите на компанията получиха безплатен чип, който им позволява да плащат за напитки и храна по време на обедната си почивка и да получат достъп до затворени помещения.

Въпреки факта, че учените смятат, че технологията ще стане широко търсена в близко бъдеще, микрочиповете имат много опоненти, които твърдят, че заплахата от пълен контрол над хората е съвсем реална.

Поставете оценка:

2.4

Оценка 2.4 от 36 гласа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мораториумът няма да има очаквания положителен ефект

Държавата предлага компенсации за бизнеса в размер на над 1,5 млрд. лв. заради високите цени на тока.  „Неприятният момент е, че се предвижда таван на помощта от 30% от текущата цена, вместо да бъде 75% от разликата между базовата и действителната цена. Така при моментна цена от 470 лв. за […]