Шанхай започна да се връща към нормалния живот

NetNews

Улиците в Шанхай отново се изпълниха с автомобили и пешеходци и най-големият китайски град започна днес да се връща към нормалния живот, след като строгият двумесечен локдаун, въведен заради коронавируса, предизвика необичайни за мегаполиса протести, предаде Асошиейтед прес.

Комитетът на комунистическата партия в Шанхай, най-влиятелният политически орган в града, разпространи в интернет писмо, в което обявява, че локдаунът е постигнал успех, и благодари на гражданите за тяхната „подкрепа и принос“.

Ограничителните мерки, които засегнаха ежедневието на милиони хора и глобалните снабдителни вериги, бяха отменени постепенно, отбелязва АП.

Въпреки че защитават твърдолинейната политика за „нула ковид“ на президента Си Дзинпин, китайските политически лидери, изглежда, признаха общественото недоволство от рестрикциите. Мнозина възприеха мерките като потъпкване на и без това сериозно ограничените си права на личен живот и на глас в управлението, отбелязва още АП.

Вчера здравните власти разпратиха писмо, в което пише, че се забранява „нестандартната, елементарна и груба дезинфекция в закрити пространства“, извършвана предимно от необучени екипи в Шанхай и по други места. В резултат на тази практика бяха нанесени щети в много жилища и се появиха съобщения за кражби.

Днес в Шанхай бе възстановена напълно работата на метрото и автобусния превоз, като предстои да бъдат възобновени железопътните връзки с останалата част от Китай. Над половин милион жители на града с 25 милионно население обаче остават под локдаун или в определени зони за контрол, тъй като продължават да се откриват нови заразени с коронавируса.

Правителството казва, че всички ограничения постепенно ще бъдат отменени, но местните квартални комитети все още притежават значителни правомощия да налагат понякога спорни и произволни политики, отбелязва АП. В Шанхай, Пекин и други градове негативните резултати от Пи Си Ар тестове за коронавирус, направени през последните 48 часа, продължават да бъдат стандартно разрешително за посещаване на обществени мероприятия.

Днес здравните власти съобщиха за едва 15 нови случая на коронавирус в Шанхай. За сравнение, миналия месец те бяха на рекордно равнище от около 20 хиляди.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Берлускони връща „Супер Марио“ в Серия А

Марио Балотели е пред ново завръщане в Серия А, след като лично собственикът на Монца – Силвио Берлускони, призна, че би искал да го види отново в екипа на клуба му, цитиран от Sky Italia. „Супер Марио“ веднъж вече игра за Монца през 2021 г., но скоро след това се […]