Швейцарските митнически служители проверяват вноса на злато с руски произход

NetNews

Швейцарските митнически служители проверяват вноса на 3,1 тона злато с произход от Русия. Те искат да установят дали ценната пратка, пристигнала през май от Великобритания, може да е нарушила санкциите, наложени на Москва заради нахлуването ѝ в Украйна. Това съобщиха в писмено изявление от Федералната служба за митническа и гранична сигурност на страната (BAZG), предаде Ройтерс.

Става дума за „около 3 тона злато с произход от Русия, на стойност 194 милиона швейцарски франка (202 милиона щ. долара), което е внесено от Великобритания в Швейцария“, посочиха от митническата служба, която проверява вноса по отношение на приложимостта на санкциите, въведени срещу Москва заради инвазията ѝ в Украйна.

В изявление се посочва, че по правни причини не е възможно да се каже кой е внесъл златото с руски произход от Великобритания.

Швейцария е един от най-големите световни центрове за преработка и транзит на злато, а Русия е един от най-големите производители на кюлчета от благородния метал, припомня Ройтерс.

Швейцария на практика въведе всички санкции на Европейския съюз срещу руски компании и физически лица.

Според санкциите вносът на руско злато в Швейцария не е забранен, но износът на злато за Русия попада под рестрикциите.

Всички кюлчета, произведени от руски рафинерии за злато след 7 март 2022 г., вече не могат да се търгуват в Швейцария. Кюлчетата, произведени от руски рафинерии преди посочената дата могат да продължат да се търгуват, съобщиха от федералната служба.

Няма и ограничения за търговия със злато под други форми, като бижута и златни монети.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Какво е "body positivity" и опасно ли е то?

“Body positivity” (позитивно отношение към тялото) е социално и културно движение, което възниква в отговор на негативните последици, причинени от непостижимите стандарти за красота, установени от обществото, пише vesti.bg. Да бъдеш с наднормено тегло или прекалено слаб, да имаш акне или лунички по лицето си, да оставиш кожата си естествена, […]