Шеф в Барселона е предложил подкуп в УЕФА, за да разследват Финансовия феърплей на Манчестър Сити и ПСЖ

NetNews

Финансовият феърплей (FFP) във футболна Европа се превърна в може би най-голямото фиаско в историята на спорта, ако съдим по парите, които ежедневно се пръскат за нови футболисти и заплати от страна на най-богатите тимове. Любопитна част от регламента на УЕФА е твърдението на журналиста от Financial Times Саймън Купър, че един от шефовете в Барселона е предложил подкуп, за да предизвика разследване срещу Манчестър Сити и Барселона, научихме от The Athletic.

Купър пише книга, в която твърди, че официално лице от „каталунците“ е организирало вечеря с човек на отговорна длъжност във FFP. Въпросът, който е зададен, е „Има ли човек във вашата организация, на когото можем да платим?“

Повод за разговора е фактът, че „парижани“ и „гражданите“ са може би най-мощните спортни клубове във финансов план в света, благодарение на инвестиционните фондове от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които са с държавно управление. Това им позволява да наливат милиарди чрез спонсорски договори от техни дъщерни фирми, с които заобикалят безпроблемно правилата на УЕФА.

„Барса“ междувременно е може би най-гласовитият противник на подобна политика, макар самият клуб да се ползва с наистина специално отношение в Испания. Държавните власти често са гарант за кредитите на клуба, което дава нечестно превъзходство над останалите. Подобна е ситуацията и с Реал Мадрид. Едва наскоро останалите клубове от страната се възпротивиха срещу нечестното разпределение на телевизионните права, които формират само една малка част от бюджета на двата гранда.

Отличен пример за потъпкване на правилата за Финансов феърплей са почти всички английски клубове, като Манчестър Юнайтед, Челси, Тотнъм, Арсенал, а от скоро и Нюкасъл Юнайтед. Извън „острова“ с подобна привилегия се ползва и Ювентус.

УЕФА несъмнено дирижира разширяването на пропастта между клубовете из Европа, което съвсем логично доведе и до намерението за създаване на Супер Лига. Група от миропомазани до такава степен е завладяла финансовите източници, че вече иска да излезе от рамките на Европейската футболна централа. Няма да е никаква изненада, ако скоро реализират своя проект, независимо от широкия обществен отзвук.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Външният министър на Литва приветства посещението на Нанси Пелоси в Тайван

Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис похвали посещението на председателката на Камарата в представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, предаде ДПА. „Сега Нанси Пелоси отвори много по-широко вратата към Тайван и съм сигурен, че други защитници на свободата и демокрацията ще преминат през нея много скоро“, написа Ландсбергис днес в […]