„Шин Фейн“ спечели историческа победа на парламентарните избори в Северна Ирландия

NetNews

Партията „Шин Фейн“ спечели историческа победа на парламентарните избори в Северна Ирландия, ставайки първата националистическа партия с най-много представители в Стормонт в Белфаст, предаде БНР.

Ето и някои от първите реакции. Британският министър за Северна Ирландия Брандън Люис призова партиите в провинцията да сформират правителство, колкото се може по-скоро. Той допълни, че ще се срещне с лидерите на партиите в близките дни с надежда Стормонт да заработи възможно най-рано.

Ирландският преамиер Михол Мартин поздрави избраните и отправи подобен призив за сформиране на правителство, което ще работи в интерес на всички хора в Северна Ирландия.

Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън беше сред първите поздравили Мишел О’Нийл с победата и надежда парламентът да функционира отново. Въпреки че също не бърза, Стърджън възнамерява да проведе референдум за независимост на Шотландия. В отговор Мишел О’Нийл написа в Туитър: „Благодаря за горещите пожелания, Никола. Исторически ден за хората тук. Започва нова ера“.

В 101-годишната история на Северна Ирландия за първи път партия на националистите е най-голямата в Стормонт. Съгласно спорзумението от Разпети петък най-голямата юнионистка и най-голямата националистка партия си поделят властта, като в зависимост от това, коя е по-голяма се поделят и постовене на първи министър и заместник. В конкретния случай постът на първи министър се полага на лидера на „Шин Фейн“ в Северна Ирландия Мишел О’Нийл, но тя не може да управлява сама, ако юнионистите не излъчат техен представител за заместник. Ето защо е възможно още от първия ден след изборите да се стигне до политическа криза, защото Демократичната юнионистка партия заяви преди вота, че няма да участва в правителство, ако не бъде премахнат Протокола за Северна Ирландия, уреждащ търговиятга след Брекзит.

„Шин Фейн“ е за оставането на Протокола, защото той е гаранция, че няма да възникне твърда граница с Република Ирландия. Освен това „Шин Фейн“ желае обединение с Република Ирландия и макар и да казва, че това не е приоритет за момента, то е още един повод за тревога за централните власти в Лондон.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Бивш бразилски президент ще се кандидатира отново за водещия пост в страната

Бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва от Партията на трудещите се (ПТ) официално обяви, че ще се кандидатира на президентските избори на 2 октомври, предаде NOVA, позовавайки се на ДПА. „Искаме да обединим всички демократи, за да се противопоставим на тоталитарната заплаха“, каза бившият президент от левицата, цитиран […]