Шолц: Няма да отменяме санкциите, освен в случай на мирно споразумение между Русия и Украйна

NetNews

Санкциите, наложени на Русия заради инвазията в Украйна, няма да бъдат отменени, докато Москва не сключи мирно споразумение с Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц и добави, че от Киев зависи какъв мир иска, предаде Ройтерс.

В интервю за германската обществена телевизия Цет Де Еф Шолц каза, че руският президент Владимир Путин си е направил погрешно сметките, ако е очаквал, че ще може да придобие територия от Украйна, да обяви край на военните действия и после западните страни да отменят санкциите.

„Не е премислил достатъчно цялата си операция в Украйна“, каза канцлерът, цитиран от БТА. „Той не е мислел, че Украйна ще се съпротивлява така. Не е мислел, че ще подкрепим Украйна така, че да може да издържи толкова дълго. Няма да отменим санкциите, освен ако не сключи споразумение с Украйна, но не и мир под диктат.“

Той добави, че няма планове да посети Киев, след като предвидена визита на президента Франк-Валтер Щайнмайер беше отменена заради възражения на Украйна, предаде BG ON AIR.

В интервюто Шолц защити украинската си политика от критиките, че е била прекалено мудна и колеблива, предаде ДПА.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Симеон Дянков: Ще купуваме с 20 до 40% по-скъп газ

Бившият финансов министър Симеон Дянков коментира пред NOVA колко ще ни струва текущата газова криза. „На първо време ще загубим – това трябва да е ясно. Ще загубим разликата от цената на газа, който получавахме, срещу цената на газа, който трябва да търсим около нас. И ако видим цената на […]